Kako je nastao nogomet

Najpopularniji sport na svijetu se igra na svim mogućim dijelovima Zemlje. Ali da li znate gdje je sve počelo i kako je nastao nogomet?

Kako je nastao nogomet

Postoji podaci koji govore da su prvi nogometni koraci nastali na tlu Kine gdje se igrala igra slična današnjem nogometu. Igre kroz povijest su se temeljile na napucavanju lopte. Uz jednu od tih igara postoji i važeći dokument. To je igra Cuju koja je spomenuta tijekom vojnih vježbi za vrime Dinastije Cin u Kini već u 3. stoljeću p.n.e. Cilj igre je bio predriblati protivnika s kožnatom loptom i ubaciti je kroz otvor širine oko 40 cm. Među tim prvim „nogometnim” igrama spominje se i igra Kemari u Japanu te Harpastum u Starom Rimu.

kina

Najraniji zapisi o nogometnoj utakmici u Britaniji potiču iz 12 st.

Nogomet kakvog ga znamo danas razvio se u Engleskoj. Kralj Edward III. je zabranio ovu igru 1365. godine zbog njezinog očiglednog nasilničkog karaktera, ali i zbog toga što je vojnicima oduzimala vrijeme od vježbanja streljaštva. Ipak, igra je bila suviše popularna i nastavila se širiti. Prve odigrane utakmice bile su susreti između napravljenih ekipa stanovnika gradova.

Kao poprište razvoja modernog nogometa navedena je Engleska, gdje su i nekoliko godina kasnije donesena prva usvojena pravila kako bi se ujedinila nogometna igra. Do tada se nogomet razlikovao od mjesta do mjesta, odnosno imali su svi vlastita pravila.

Najpoznatija su Sheffieldska nogometna pravila iz 1867. godine.

football

Moderni nogomet počeo se najviše razvijati u Engleskoj nakon stvaranja prvog nogometnog saveza 1863. Godine. Naziv saveza je bio Nogometna asocijacija. Tada su formirana i prva pravila igre koja su se s manjim promjenama održala do danas. Broj igrača u nogometnoj ekipi je varirao od 15 do 20, zavisno od mjesta igranja. Sadašnje pravilo o 11 igrača je formalno donešeno 1870. godine, igralo se obično s 9 ofanzivnih i dva obrambena igrača. Golman je uvršten u 1880-im, kao jedini igrač koji smije igrati rukama.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta