Kako je nastala Coca Cola

Iako je svakodnevno pijemo, možda ne znate kako je nastala Coca Cola? Nju je izumio američki farmaceut John Stythn Pemberton. Jedan od njegovih najprodavanijih proizvoda bio je tonik “French Wine of Coca” koji je sadržavao kokain budući da se u to vrijeme nije smatrao štetnim. Pemberton je napitku dodao ekstrakt kofeina iz kola-oraha, i svoj tonik prodavao kao učinkovit lijek za glavobolju.

JOHN_STITH_PEMBERTON
John Stith Pemberton

Kako je nastala Coca Cola

Kada je u Atlanti uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića, modificirao je sastav izbacivši alkohol. Tako je 8. maja 1886. godine u rukama imao gusti sladak sirup obogaćen biljnim esencijama Coca-Colu. 29. maja 1886. godine Coca-Cola je prvi puta reklamirana u novinama “Atlanta Daily”. Napitak je brzo doživio golem uspjeh, ali sam Pemberton nikada nije mogao uživati u tome, umro je dvije godine kasnije, 1888. godine. Prije smrti, prodao je recept, uređaje i pribor za proizvodnju tajkunu Asa G. Candler-u za 1200 američkih dolara. Upravo je Candler, sa svojom agresivnom reklamnom kampanjom, zaslužan za nastanak najpopularnijeg osvježavajućeg pića u cijeloj zemlji. Originalna receptura Coca-Cole izmijenjenja je 1903. godine, kada je iz nje uklonjen kokain.

Recept Coca-Cole se danas čuva u trezoru jedne banke u Atlanti

Sva bezalkoholna gazirana pića na svijetu imaju približno istu formulu: 90% vode i 10% šećera. Voda i šećer su osnovni sastojci Coca-Cole kojima se dodaje ugljični dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein.

dr-john-s-pemberton
Statua(John Pemberton)

Voda mora biti pročišćena na isti način svugdje u svijetu kako bi Coca-Cola imala isti okus, bez obzira na mjesto proizvodnje. Limenka crvene boje, simbol Coca-Cole je nastala kao “oružje rata“. Dogodilo se to u vrijeme izmjena u Koreji gdje je bilo nemoguće slanje Coca-Cole u dotadašnjem pakiranju, u staklenim čašicama. Istraživači u kompaniji dali su se na posao i godinu dana kasnije predstavili potpuno novo pakiranje: limenku koja se otvara bez otvarača, jednostavnim pritiskom prsta.

coke

Prije nekoliko godina New York Times je napisao interesantnu tezu u vezi globalizacije i uticaja multinacionalih kompanija: “Možeš pokušati pobjeći, ali se ne možeš sakriti. Prije ili kasnije, bez obzira koliko ti misliš da si pobjegao od udobnosti i navika modernog svijeta, Coca-Cola će te pronaći. Možeš otići na Himalaju, na otoke bogate ribom i šibane uraganima daleko od obale Nikaragve, u kolijevku civilizacije ako možeš. Uvijek ćeš naići na Coca-Colu koja te čeka.

Najnovije

Popularno

Više savjeta