Kako efikasno zaštititi dom od sunca i visokih temperatura

Živimo na takvom podneblju gdje moramo razmišljati kako zaštititi dom od sunca i visokih temperatura jer mjesecima imamo visoke temperature pa svaki osunčan prostor mora imati neki sistem hlađenja tokom perioda kada su prozori izloženi direktnim sunčevim zracima.

Jedan od najefikasnijih načina za izolaciju i zaštitu od sunca je putem odgovarajućih zavjesa, ali i tendi koje štite balkonski prostor i terase.

Ako se niste adekvatno zaštitili od vrućine, sada je pravo vrijeme za to. Pronađite firmu za proizvodnju i ugradnju originalnih dodataka za stolariju i uživajte u predstojećem ljetu koliko god temperature bile visoke.

Kako efikasno zaštititi dom od sunca i visokih temperatura

Zaštita unutrašnjeg prostora uz pomoć odgovarajuće rolo zavjese

Rolo zavjese su zavjese sa sistemima koje imaju jednostruko platno koje se pomjera gore-dole i na taj način zavjesa pomera.

Prednost postavljanja je višestruka, i estetska, ali i funkcionalna, kao najbolja vrsta zavjese za svaku prostoriju. Naime, platno kod rolo zavjesa se pravi različite gustine pa je i različitog stepena svjetlopropusnosti.

Čak i najprovidniji modeli su odličan izolator jer blokiraju štetno UV zračenje i pružaju toplotnu izolaciju pa je prostorija mnogo hladnija nego uz klasične zavjese.

Velika prednost je i u odnosu na spoljašnje roletne koje potpuno blokiraju svjetlo i ne mogu se spuštati kada je potrebno imati prirodno svjetlo unutra.

Za razliku od roletni, rolo zavjese su kao i klasične zavjese – propuštaju svjetlost izgledaju lijepo i dekorativno, a opet blokiraju vrućinu i ne dozvoljavaju da se unutrašnji prostor previše zagrije.

Dodatna zaštita uz pomoć savršene tende

I spoljašnji prostor je moguće zaštititi uz pomoć horizontalne i vertikalne tende koje su sad nove generacije pa donose i veće prednosti.

Nove tende imaju kvalitetniji mehanizam koji pod različitim uglom štiti otvorene dijelove prostora – balkone, terase, dijelove dvorišta… Poboljšanja su i kada je platno u pitanju pa je ono sada vodootporno, blokira UV zrake, toplotu, izdržljivo je, ne mijenja se, ne cijepa i ne blijedi.

Posebno su popularne vertikalne tende koje se, baš kao rolo zavjese, podižu i spuštaju gore-dole i isto vrhunski blokiraju toplotu i vjetar iako su djelimično providne.

Za odabir najboljeg modela je važno konsultovati firmu koja se bavi proizvodnjom pa će se na osnovu mjesta postavljanja birati i odgovarajući model. Mehanizam je otporan i čvrst, ali nisu sve tende adekvatne za sve vrste terasa, sve visine ili dvorišne prostore.

Odabirom odgovarajućeg modela se dobija zaštita koja će trajati decenijama i omogućiti odličnu zaštitu.

Zašto je važna izolacija prozora tokom ljeta?

Osim što je prijatnije boraviti u prostorijama kada toplota ne prodire kroz prozore, postoji i velika energetska ušteda i opravdanost za postavljanje odličnih modela za izolaciju.

Izolacija preko prozora doprinosi smanjenju emisije ugljendioksida, ali i znatno niže račune za struju ako se manje klimatizacija koristi tokom toplih dijelova dana.

Upravo zbog toga je važno izabrati adekvatne načine za izolaciju prostora kako zimi tako i ljeti jer je to jedini način da se stvori energetski efikasan prostor. Tende i rolo zavjese su napredan način za postizanje tog cilja.

Predstoje nam toplo visoke temperature. Zamjenite skupu klimatizaciju sa najisplativijim načinima koji su i zdravstveno opravdani i najefikasniji mehanizmi za zaštitu od štetnog zračenja i vrućine.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta