Kafa uz doručak nije pametno i zdravo rješenje

Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez kafe. Pijemo je natašte a česta pojava je i kafa uz doručak. Stručnjaci smatraju kako ona ne bi trebala biti dio prvog obroka u danu.

Kafa uz doručak nije pametna

Doručak se s razlogom naziva najvažnijim obrokom u danu. Potreban nam je kako bismo u organizam unijeli važne nutrijente i energiju zahvaljujući kojoj ćemo zatim uspješno obavljati svoj posao ili druge obaveze.

Zbog toga bi doručak trebao biti sastavljen od kvalitetnih namirnica s visokom nutritivnom vrijednosti. Postoje i namirnice koje bi trebalo izbjegavati. Tačnije, radi se o jednoj koja je za mnoge nezaobilazan dio doručka – kafi.

Naime, kafa tj. kofein prirodno i privremeno suzbija apetit te smanjuje želju za hranom zbog čega je vole konzumirati osobe koje su na dijeti. Međutim, stručnjaci smatraju da nas ništa ne bi smjelo ometati u pravilnom doručku jer je on ključan za našu energiju u prvoj polovici dana.

To je još jedan od razloga zbog čega kafu ne bismo smjeli konzumirati na prazan želudac ili toekom doručka jer na taj način utičemo na svoju prirodnu potrebu za hranom. Savjet stručnjaka je jednostavan – pokušajte kafu izbaciti iz doručka i popijte je nakon što se najedete.

Najnovije

Popularno

Više savjeta