Jedite ribu i riješite se depresije

Čak 150 hiljada ljudi učestvovalo je u istraživanju koje je potvrdilo kako prehrana na bazi ribe smanjuje mogućnost od oboljenja od depresije kod žena za čak 17 posto. Kod muškaraca taj je postotak znatno veći, čak 20 posto!

Depresija je ozbiljna bolest koja u Velikoj Britaniji, pogađa svakog petog stanovnika. Istraživanja pokazuju da su razvedene osobe posebno ranjive na ovaj tip mentalnog oboljenja, a na depresiju su osjetljivi i samci.

Jedite ribu i riješite se depresije

Riba je prirodan lijek za takva stanja, pokazuju istraživanja i umanjuje simptome depresije, ukoliko se konzumira na dnevnoj razini. Omega 3 masne kiseline, kojima je riba bogata, utječu na  dopamin i serotonin, koji izravno utječu na depresiju.

“Povećani unos ribe u naš organizam zaustavlja depresiju i djeluje preventivno”, rekao je za Telegraph profesor Sveučilišta u kineskom gradu Shandongu, Dongfeng Zhang.

Daljim istraživanjem nastojat će se tačno utvrditi koji to vitamini, minerali ili masne kiseline utječu na sprečavanje depresije. Za sada je tek utvrđeno kako ishrana bogata ribom doista ublažava simptome depresije i to u znatnoj mjeri više kod muškaraca, nego kod žena.

Najnovije

Popularno

Više savjeta