Naslovnica Zanimljivosti 4 loše navike koje narušavaju posturu

4 loše navike koje narušavaju posturu

0
97
loše navike

Čovjekovo tijelo nije dizajnirano za moderan način života. Previše sjedimo, premalo se krećemo, krivo se krećemo i svakodnevno radimo mnoge stvari kojima loše uječemo na naše zdravlje prenosi Index. Obično se pokrenemo tek kada nas zadese neke tegobe i kada moramo sanirati nastalu štetu, umjesto da usvojimo neke zdrave navike i poradimo na prevenciji.

4 loše navike koje narušavaju posturu

Spavanje na trbuhu

Spavanje u tom položaju postavlja lumbalni dio leđa u hiperekstenziju i isteže mišiće vrata. Zadržavanje u tom položaju nekoliko sati, pa i cijelu noć – i tako neki duži period – stvara nepotreban pritisak na mišiće, vezivna tkiva i živce što može doprinijeti raznim posturalnim problemima koji vam kasnije mogu ometati normalno funkcioniranje.

“Pucanje” vrata

Vrat je vrlo osjetljiv dio tijela i uvijek ga treba dobro zaštiti. Mnogi imaju naviku ponekad pretjerano istegnuti vrat kako bi ga “namjestili” pa dođe do zvuka tzv “pucanja” vrata, što u stvari nije problem sam po sebi- pucketanje zglobova uglavnom nastaje od malih balončića zraka koji se nalaze u zglobnoj tekućini, ali takvi nepravilni pokreti vrata mogu nepovoljno utjecati na kralježnicu, te prekomjerno istazanje ligamenata može vrat učiniti manje stabilnim. Pravilnim treningom možemo ojačati mišiće leđa i vrata, a isto tako možete ići na masaže kod stručnjaka koji će se usredotočiti na vaš problem, umjesto da sami nepravilno istežete vrat.

Previše sjedenja

Ovo ste čuli već puno puta, ali treba ponoviti, i treba nešto i poduzeti! Naime, naše tijelo stvoreno je za aktivan način života i kretanje, međutim mnogi poslovi danas od nas zahtjevaju dugotrajno sjedenje koje uništava našu posturu. Tako slabe mišići koji drže našu kralježnicu, a mišići koji pokreću kukove i natkoljenicu postaju kruti i skraćuje im se raspon pokreta. S vremenom problemi se prenose dalje na ostale zglobove i mišiće- tijelo će se prilagoditi na ono što najčešće radite, a ako je to sjedenje, tijelo postaje sve manje funkcionalno u kretanju. Ukoliko ste primorani većinu vremena u danu provesti u sjedećem položaju, pokušajte imati što više dodatnih aktivnosti. Trebate ojačati slabe mišiće leđa i stražnjice te raditi vježbe mobilnosti i fleksibilnosti kako bi vaš lokomotorni sustav i dalje bio funkcionalan i zdrav.

Pogrešno saginjanje i podizanje predmeta

Kada jednom naučimo pogrešno se kretati, teško je to kasnije ispraviti. Jedna od najčešćih krivih radnji koje ljudi rade jest podizanje nekog opterećenja s poda i pogrešno saginjanje kod kojeg savijaju leđa i tako podižu neka teška opterećenja. Čak i ako krivo podižemo lagane predmete kroz duži period, štetimo kralježnici i kukovima. Kada podižete nešto s poda ili se iz nekog razloga morate sagnuti potrebno je čučnuti s ravnim leđima i tako opterećenje prebaciti na puno snažnije mišiće nogu.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime