Zašto je važan pritisak u gumama

Pritisak u gumama i njegovo redovno provjeravanje važnije je nego što mislite. To utiče na mnogo štošta što je povezano sa efikasnošću i bezbjednošću vašeg automobila, ali i sa očuvanjem životne sredine.

Zašto je pritisak u gumama tako važan?

  • Vazdušni pritisak u gumama utiče na održavanje guma i bezbjednost, ali i na potrošnju goriva i životnu sredinu.
  • Ako pritisak u gumama nije ispravan, gume se neravnomjerno habaju.
  • Ukoliko gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše spoljne ivice.
  • Čak ni previsok pritisak nije uredu pošto se jače haba prije svega srednji dio gazne površine. Guma je zbog previsokog pritiska osjetljivija na prepreke na putu i brže može da se pocijepa ili pukne.

Pročitaj još: Kako izabrati zimske gume

Pažnja pri većim brzinama

Posljedice nepravilnog pritiska u gumama još su drastičnije pri većim brzinama. Pri brzinama od 120 km/h gume se inače habaju dva puta brže nego pri brzinama između 70 i 80 km/h.

Ukoliko je pritisak u gumama pri većim brzinama za 20% niži, habanje guma može da se poveća čak za 30%

Nedovoljno napunjene gume imaju i veći otpor kotrljanja, što znači da se za njihovo okretanje koristi više energije.

Koliko često treba provjeravati pritisak u gumama?

EU je već novembra 2012. izdala naredbu da svi novi automobili moraju da budu opremljeni sistemom za kontrolu vazdušnog pritiska u gumama, označenim skraćenicom TPMS. Ovaj sistem je 2014. zaista i postao obavezan.

Ukoliko u svom autu imate ugrađen ovaj sistem, auto će vas sam upozoriti na nepravilan pritisak kod guma. Mada, većina starijih automobila nema ovaj sistem. U tom slučaju morate sami da provjeravate da li je pritisak u gumama vašeg automobila ispravan.

Kakav mora da bude vazdušni pritisak u gumama automobila?

Podatke o pravilnom pritisku obično nalazite na dnu centralnog krovnog stuba (kada otvorite vrata) ili u uputstvu za upotrebu. Ponekad naljepnicu možete da nađete i u pretincu ispred suvozača, kod otvora za punjenje goriva, ispod poklopca motora i na drugim mjestima.

Prilikom provjere pritiska, poštujte sljedeća pravila:

  • Pritisak uvijek provjeravajte kada su gume hladne. Pritisak raste kako se povećava temperatura vazduha u gumama. Felge i gume se u toku vožnje previše zagrijavaju, a istovremeno i pritisak u njima. Ukoliko pumpate zagrijane gume, propisanom pritisku dodajte 0,2 do 0,3 bara.
  • Pritisak provjerite na svim gumama, čak i rezervnoj ako je imate, pošto je danas sve više automobila opremljeno samo kompletom za hitne popravke.

Najnovije

Popularno

Više savjeta