Razlike između ljetnih i zimskih guma

Dolazi vrijeme kada prestaje zakonska upotreba zimske opreme. Tu spadaju i zimske gume te se mnogi pitaju da li ih treba mijenjati i koje su razlike između ljetnih i zimskih guma. Stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u usporedbi sa zimskim gumama. Kod viših temperatura ljetne gume vam garantuju veću sigurnost, poboljšanu upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva.

Razlike između ljetnih i zimskih guma

Preporučuje se da bez obzira na broj kilometara koje prevozimo s dolaskom toplijih dana odlučimo za ljetne gume, a zimske pravilno uskladištimo do sljedeće sezone.

Razlika u zaustavnom putu između ljetne i zimske gume na mokroj cesti.

Ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim vremenskim uslovima i stoga se razlikuju po vanjskoj konstrukciji i po hemijskom sastavu gumene mješavine. Zimske gume na gaznoj površini imaju dodatne lamele koje osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i ledu. Ljetne gume međutim imaju veće i kruće blokove gazne površine koje se u zavojima i pri skretanju manje savijaju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put. To u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja. Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 stepeni može iznositi i do sedam metara u korist ljetne gume.

Zimske su gume naime zbog višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih i posljedično se bolje ponašaju na temperaturama do sedam stepeni. Ako se međutim na njima vozimo ljeti, počinju se pregrijavati, stvrdnjavaju se i gube svoje značajke. Istodobno se u takvim situacijama u usporedbi s ljetnim gumama značajno povećava habanje i potrošnja goriva.

Kako pravilno skladištiti gume

Da bi zimske gume do sljedeće sezone zadržale svoja svojstva, osim pravilne upotrebe ključno je i pravilno skladištenje. Stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume s ffelgama objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez felgi čuvajte usporedno u uspravnom položaju.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta