Kako se proizvodi karoserija

Karoserija daje oblik vozilu. Kakve je vozilo kvalitete najviše zavisi od unutrašnjih dijelova koji su oku nevidljivi. Često smo skloni tome da se automobil shvata, doživljava upravo po tom vanjskom, vidljivom dijelu, dakle karoseriji. Karoserija nije samo estetika, ona znači aerodinamiku, kako će vozilo ležati na cesti, koliko će brzo ići. Ona je sastavni dio vozila koji itekako utiče na njegove performanse, često jednako kao i mnoge druge kvalitete vozila, kao što su motor, kočioni sistem i slično.

Kako se proizvodi karoserija

Prva vozila imala su nezgrapnu, veliku karoseriju, iz nje je mnogo toga stršilo i pravilo probleme prilikom vožnje, kako samom vozaču tako i ostalim sudionicima u prometu.

U auto industriji  je danas pravilo za proizvođače karoserije – ako uspijete proizvesti karoseriju od što lakšeg i izdržljivijeg materijala, koja je uz to  i jeftina kada se radi o serijskoj proizvodnji, to ćete biti uspješniji

Iako se čelik još uvijek najviše koristi kod izrade, polako, ali sigurno ulaze novi materijali u izradi karoserije pa tako danas imamo dijelove karoserije koji su napravljeni od plastike, aluminija, karbona te sličnih sintetičkih materijala. Na cijeni su materijali koji se mogu reciklirati.

Bez obzira koji materijal koristile, moderne fabrike koje se bave proizvodnjom karoserije danas su velikim dijelom robotizirane. Fiat je stvorio najmoderniju automobilsku tvornicu na svijetu i to u Srbiji  zahvaljujući robotima. Ondje se mahom proizvodi Fiat 500L, a samo u jednoj godini izađe oko 160000 vozila. Razlika između ovih robota i drugih robota u fabrikama jest što su ovi pričvršćeni za strop, a na taj način se pridaje pozornost i na ergonomiju i na kvalitetu izrade. Robot koji je pričvršćen za strop može okretati automobil oko svoje osi i okrenuti ga prema radniku.

kragujevac
FIAT fabrika u Kragujevcu

Prednost ovakvih robota jest što mogu proizvoditi četiri različita tipa karoserije, samo se promijene nastavci, čime se znatno skraćuje vrijeme proizvodnje, ali poboljšava preciznost izrade. Zanimljivo je da ima 300 različitih robota koji sudjeluju u izradi. U srbijanskoj tvornici se proizvodi karoserija u najvećem dijelu, dok se ostali dijelovi proizvode u Italiji.

Neki dijelovi karoserije sklapaju se pomoću robota za svega 45 sekundi, a konačna verzija automobila sklopljena je za svega 90 sekundi!

Najvažniji roboti u cijeloj toj priči su prese jer proizvode karoserijske dijelove, a u ovoj fabrici proizvodi se do 80 pojedinih dijelova karoserije u samo jednoj minuti. Na ovaj način stvaraju se dijelovi za čak 500 automobila u samo jednom danu. Proizvodnja se stalno povećava te je u početku bila oko 30000 gotovih automobila godišnje, a sada je ta brojka nekoliko puta veća.

Najnovije

Popularno

Više savjeta