Teslin Model S s jednim punjenjem može preći 647 km

Elon Musk iznova podiže ljestvicu, jer Tesla kupcima elektropokretanih automobila nudi Model S Long Range Plus čija je autonomija s posljednjim poboljšanjima podignuta na rekordnih 647 kilometara.

Teslin Model S s jednim punjenjem može preći 647 km

Američka automobilska kompanija Tesla zvanično je prva kompanija koja kupcima nudi elektropokretan automobil koji s jednim punjenjem baterija (prema EPA normativima) može preći više od 400 milja, a mjerenja su pokazala da Teslin Model S između punjenja može preći 402 milje (647 kilometara).

Posljednji uspjeh rezultat je konstantnih i sveobuhvatnih poboljšanja softverskih i hardverskih komponenti automobila, a u Tesli naglašavaju da u Modelu S koji je prešao rekordnih 647 kilometara nakon svega nisu povećavali dosadašnji kapacitet baterija.

Umjesto posezanja za baterijama još većeg kapaciteta u Tesli su uspjeli i da reduciraju dosadašnju masu Modela S koja je neprijatelj i performansama i autonomiji, a povećanoj autonomiji pomogle su i nove aerodinamički optimizirane felge na kojima su gume sa dodatno smanjenim otporom kotrljanja.

U Tesli također naglašavaju da je s neprestanim investiranjem u mrežu brzih punjača širom svijeta (trenutno ih je više od 17.000) vrijeme punjenja baterija reducirano 50 posto.

Najnovije

Popularno

Više savjeta