Treba li gasiti računar?

Vječna dilema glasi: Treba li gasiti računar ili ne. Postoje argumenti i za i protiv gašenja računara. Nekoliko je dobrih razloga zašto bi računar trebalo ostavljati uključenim. Ne samo zbog toga što će se brže pokrenuti – stalni rad može i poboljšati funkcionalnost vašeg PC-ja.

Treba li gasiti računar: Razlozi za gašenje

Praktičnije je

Glavni razlog zašto bi ga trebali ostaviti uključenim je praktičnost. Umjesto čekanja dok se sistem podigne možete ga samo aktivirati i preći na posao.

Ostavite li računar uključenim vaš  PC će iz načina rada Sleep u normalni preći za nekoliko sekundi, a dočekat će vas i sve aplikacije koje ste prethodno pokrenuli. PC sa SSD-om značajno će brže podizati sistem od onog s tradicionalnim čvrstim diskom.

Računar će uvijek imati najsvježiji softver

Brojne su zadaće ključne za održavanje vašeg računara i podataka. Gotovo sve njih je bolje obavljati tokom noći. tu spadaju: instalacija i nadogradnja operativnih sistema, stvaranje sigurnosnih kopija (back-upova), potraga za virusima ili upload ogromnih količina podataka (glazbe, fotografija, filmova) traže vrijeme i različite količine sistemskih resursa i bandwidtha.

Stalno je pristupačan

Ako je PC uvijek uključen, možete koristiti softver koji inače ne bi mogli. Recimo, Remote Desktop za Windows ili alate kao što je LogMeIn za pristup na daljinu. Spojite se na daljinu putem pametnog telefona, tablet računala ili PC-ja na poslu i uzmete šta vam treba.

Razlozi zašto nije dobro ostaviti računar stalno uključen

Komponente imaju ograničen životni vijek

Monitori će izdržati nekoliko desetina hiljada sati rada, baterija u laptopu nudi oko 300 ciklusa punjenja, SSD treba zamijeniti nakon 3000 ciklusa zapisivanje/brisanje…Ostavite li računar uključenim, izlažete ga stalnom opterećenju. Uz to, dok radi stvara i toplinu, što je jedan od glavnih faktora koji skraćuju radni vijek hardvera.

Uzalud troši energiju

iMac zaslona dijagonale 21,5 inča iz 2012. godine koristi do 56 watta pri normalnom korištenju. Potrošnja pada na 44 W nakon pet minuta mirovanja, odnosno na 18 W s ugašenim zaslonom, a u načinu rada Sleep na samo jedan W.

Razlika je velika, ali trebate imati na umu kako ne možete koristiti brojne prednosti dok je računar u modu Sleep..

Osim toga, ostavite li računar uključen u struju, on će nastaviti trošiti oko 0,2 W čak i kad je isključen.

Nema problema zbog napona i nestanka struje.

Nagli porast napona (grmljavinsko nevrijeme ili uslijed rada kućanskih uređaja poput hladnjaka) i nestanci struje rijetka su pojava, ali lako mogu naškoditi vašem računaru. Gašenje će pomoći, ali najbolje bi bilo ugraditi i dodatnu zaštitu te razmisliti o nabavci UPS-a.

Ponovno pokretanje poboljšava izvedbu

Restart je nekad bio sastavni dio života korisnika računara. To više nije slučaj jer moderni operativni sistemi puno bolje upravljaju resursima. Svejedno, ponovno pokretanje još uvijek je najučinkovitiji način rješavanja brojnih svakodnevnih grešaka s kojima ćete se susresti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta