Programi koji se pokreću sa Windowsom

Kada upalite računar počinje učitavanje Windowsa i njegovih servisa. Učitavaju se razni servisi kao što su antivirusni alati, Windows i Office komponente, programi za ažuriranje programa kao što su Adobe i Google programi. Za to vrijeme pred vama se prikazuje radna površina. Međutim, često se zna desiti da niste u mogućnosti raditi na računaru “dok računar ne odradi svoje”. U pozadini se i dalje učitavaju programi koji usporavaju rad sistema. U ovom članku ćemo objasniti kako da detaljno vidite šta se to pokreće sa Windowsom te kako da onemogućite  programe koje ne želite da se pokreću. Ipak treba paziti da se ne onemoguće servisi koji moraju raditi stalno.

Kako saznati koji programi se pokreću sa Windowsom

Potrebno je pristupiti meniju System Configuration. Najlakši pristup jeste preko Run dijaloga. Potrebno je na tastaturi pritisnuti kombinaciju Win tipke i slova R. Otvorit će se  Run prozor u koji je potrebno unijeti komandu msconfig te kliknuti na OK.

msconfig

Otvorit će se System Configuration prozor u kojem je potrebno odabrati polje Startup da se prikažu programi koji se pokreću zajedno sa sistemom. Ukoliko na listi vidimo neki program koji ne želimo da se automatski pokreće, jednostavno skinemo štrihir pored naziva programa i kliknemo na OK. Sljedeći put kad se sistem podigne taj program se neće automatski pokretati i samim tim je sistem oslobođen nepotrebnog posla.

msconfig1

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta