Koliko često treba čistiti tastaturu

Prema istraživanju daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju dijeli više ljudi, situacija je čak 400 puta gora, tako da se postavlja pitanje koliko često čistiti tataturu?

Koliko često treba čistiti tastaturu

U jednoj čikaškoj bolnici otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može preživjeti 24 sata.

U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u cijelom dijelu intenzivne njege.

Kada čistiti tastaturu?

Većina mikrobiologa na to će pitanje odgovoriti – najmanje jednom sedmično.

Američki ljekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savjetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku prije i poslije svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja koristi računar, onda je većina bakterija koje slete na tastaturu vaša i vjerovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva se tastatura treba redovito čistiti.

A to se radi vrlo jednostavno. Potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim dezinfekcionim sredstvom i obrisati.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta