Kako instalirati Windows 10

Preduslov za instalirati Windows 10 je da posjetite OVU ADRESU (zvaničan Microsoft sajt) i preuzmete fajl na dnu stranice (odaberi za 32-bitni ili 64-bitni OS u zavisnosti od toga koji je već instaliran na računaru).

Kako instalirati Windows 10

Taj .exe fajl, težak do 20 MB, instaliraj i pokreni, a onda izaberi da li želiš:
– “Upgrade” na Windows 10 (sačuva sve aplikacije, programe i fajlove)
– “Clean Install” (briše sve i instalira Windows 10 iznova) ili
– Napravi USB disk ili CD sa instalacijom.

Ako se izabere “Clean Install” potreban je ključ Windows 7 ili 8.1 OS-a, jer u protivnom neće biti moguća aktivacija Windowsa 10 nakon instalacije!

Nakon što se odabere tip instalacije aplikacija će ponuditi i da se napravi kopija podataka, ako se neko, ipak, predomislio. Nakon odgovora sa “Da” ili “Ne” prelazi se na instalaciju Windowsa 10. Prvo preuzimanje, pa provjera i na kraju počinje sama instalacija.

Proces je automatski, kao kada instalirate Windows zakrpe ili uobičajene dnevne i mjesečne dopune operativnog sistema, odnosno kao ažuriranje neke mobilne aplikacije. Sačekajte da se sve samo od sebe sredi i nakon toga dočekajte potpuno novi, a opet tako poznat Windows 10. Normalno je da se računar resetuje, a monitor pali i gasi tokom procesa instalacije i optimizovanja Windowsa 10.

U zavisnosti od toga kakav PC imate, koliko programa je na njemu i niza drugih parametara zavisiće i trajanje procesa nadogradnje – računajte na pola sata do sat vremena, koliko će vam trebati za uspješan završetak prebacivanja na Windows 10.

Najnovije

Popularno

Više savjeta