Zablude o punjenju mobitela

Sigurno ste se naslušali dosta savjeta i prijedloga o punjenju mobitela, kao i o samom postupanju sa baterijom itd. Donosimo odgovore na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog telefona.

Zablude o punjenju mobitela

Punjenje tokom cijele noći dovodi do preopterećenja baterije

Mnogi vjeruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cijele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spriječe da se njihove baterije preopterete.

Međutim, postoji problem “otrovnog punjenja”, što može da dovede do kraćeg života baterije. Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Iako je to problem, mnogi proizvođači danas usporavaju brzinu punjenja telefona kada dođe do 80% ili imaju slične “taktike”. Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

Kako je sigurno puniti telefon

Ako se baterija uvijek isprazni do kraja, trajaće duže

Suprotno ustaljenom mišljenju, puštanje da se baterija uvijek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti njenu dugovječnost.U stvari, mnogi stručnjaci su izjavili da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30 odsto, što bi trebalo da bude optimalno za dugovječnost baterije.

Za one koji imaju adaptere za brzo punjenje, idealno je da svoje telefone napune kada imaju oko 20% baterije, i onda da ih pune do oko 90%.

Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju

Iako je istina da toplota može da uspori rad telefona i da negativno utiče na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rešenje. Zapravo, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litijuma u baterijama. Ovo doprinosi još bržem pražnjenju.

Korištenje telefona tokom punjenja utiče na životni vijek baterije

Korištenje telefona dok je napunjen ne utiče na dugovječnost baterije. Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže, što također ne bi trebalo da bude veliki problem ako na telefonu ne obavljate nešto previše zahtjevno dok se puni.

Uključen Wi-Fi troši puno baterije

Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona. Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vrijeme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali dio baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim.

Razlozi zbog kojih se mobitel sporo puni

Instagram eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta