Računar ili konzola – šta kupiti za igranje

Računar ili konzola, pitanje je staro koliko i prve konzole i računala. I dok je u to vrijeme konzola bila daleko bolja, brža i ljepša, danas je ninja PC snažniji. No nije sve u sirovoj snazi, ima tu još mnogo detalja. Odgovorite na ova pitanja i znat ćete koji je vaš idealan gaming setup.

Najpoznatiji i najpopularniji načini igranja video igara su dakako računala i različite konzole za igranje, ali ne trebamo zaboraviti i na ostale manje ili više popularne načine na koje možemo uživati u video igrama – uz naše pametne telefone, igrajući retro arkadne igre ili koristeći super popularnu Steam platformu.

Računar ili konzola – šta kupiti za igranje

Sve u svemu, obožavatelji video igara znaju da nije nimalo lako suziti svoj odabir i koncentrirati se na samo jednu platformu ili samo jednu konzolu za igranje.

Pripremili smo nekoliko pitanja na koja bi bilo dobro odgovoriti prije konačne odluke o kupnji nove platforme/konzole za igranje i sve moguće opreme za igraće konzole.Računar ili konzola

Koje su vaše navike?

Ako video igre najčešće igrate kako biste „potrošili“ vrijeme npr. dok se vozite u javnom prijevozu ili čekate red u ordinaciji, jasno je da najčešće i igrate na svom pametnom telefonu ili tabletu te da istovremeno trošite najmanje i vremena i novca na igranje.

Situacija je, naravno, dijametralno suprotna kod iole ozbiljnijeg gejmanja – u tom slučaju vrlo vjerojatno koristite stolno računalo kao osnovnu platformu i neprestano razmišljate o novim nadogradnjama koje će omogućiti još bolje i brže igranje.

Ako vam je pak igranje društvena aktivnost, kućne konzole za igranje s nekoliko extra kontrolera bili bi idealan izbor za vas.

Kojim budžetom raspolažete?

S minimalnim budžetom, najbolje je držati se kućnih računala – nemojte očekivati da ćete na njemu moći igrati sve najnovije igre koje imaju i velike tehničke zahtjeve. S nekim srednjim budžetom možete razmisliti o kupnji nove konzole za igranje.

Ako se kojim slučajem ubrajate u one sretnike s neograničenim budžetom za gejmanje – moramo se složiti da bi najbolji koraci bili složiti vlastito računalo za gaming i uložiti u sve potrebne dodatke, igraće palice i volane – od tipkovnice, headseta, gamepada, VR naočala do dobre anatomske stolice – s kojima ćete najviše uživati u igranju, a vrlo vjerojatno imati i najbolji rezultat.

Kako stojite sa znanjem?

Bez pretjerane pompe, samo želite odigrati nekoliko partija i nastaviti sa svojim dnevnim obavezama, neka odluka padne na neku od konzola za igranje.

Svaka od njih omogućuje vam da uživate u igrama najrazličitijih žanrova – bez da se morate zabrinjavati novim updateima ili tehničkim specifikacijama.

S druge strane, PC gaming je definitivno za one koji žele, vole i imaju vremena istraživati sve načine na koje će poboljšati svoje vještine igranja neprestanim tehničkim nadogradnjama ili istraživanjem i pregledavanjem gamerskih foruma.Računar ili konzola

Kakve igre volite igrati?

Kod odabira najbolje platforme za igranje važnu ulogu imaju i same igre koje želite igrati. Akcijske igre bolje pristaju igraćim konzolama, kao i sportske video igre.

Ako ste obožavatelj FPS igara, super popularnih pucačina, bolje iskustvo ćete sigurno imati na PC-u u usporedbi s konzolama – puno ih je jednostavnije igrati s mišem i tipkovnicom. Isto je i sa simulacijama i strateškim igrama, iskustvo igranja na PC-u je neprocjenjivo u odnosu na bilo koju drugu platformu.

Koliko često mijenjate igre koje igraš?

PC je izvrsna platforma za gejmanje, ali jedna od mana mogla bi biti manja raznolikost igara u kojima možete uživati.

Već godinama, najnovije i najrazvikanije igre prvo izlaze u izdanjima za konzole a tek onda dožive svoje PC verzije.

Za to naravno treba vremena, odnosno strpljenja s vaše strane. Tako da, ako u novim igrama želite uživati odmah i ako vas brzo prestanu zanimati, izaberite konzolu.

Igrate sami ili u multiplayer modu?

Konzole imaju limitirane multiplayer mogućnosti – super su ako želiš igrati u društvu s prijateljima, ali ako želite gejmati sa stotinama ljudi iz cijelog svijeta, PC će biti bolji izbor.

S druge strane, i ovdje konzole hvataju priključak. Treba znati, serveri su odvojeni – ista igra ne miješa PC i konzolul, iz razumljivih razloga (prednost miš + tipkovnica pred kontrolerom).

Koliko su vam važne nadogradnje?

Jedna od najvećih (neki će reći i najvažnijih) razlika između PC-a i igraćih konzola je u tome da je računala moguće nadograditi dok konzole uglavnom nije.

Igraća konzola će raditi godinama od kada je kupiti istim kapacitetom i načinom kao i od prvog dana i neće ju biti moguće poboljšati kroz update ili kupnju kvalitetnije/novije komponente. Ako baš želite igrati najnovije igre, računajte na redovitu kupnju igraćih konzola ili redovitu nadogradnju PC-a.

Čime se još bavite osim igranja video igara?

Na koji još način volite provodit svoje slobodno vrijeme? Je li to isključivo gejmanje, ili uživate i u dobrom filmu/seriji, glazbi ili surfanju?

Za sve je te aktivnosti u usporedbi s konzolama, računalo i dalje bolji izbor. Konzole imaju ograničen način na kojih ih možete koristiti i ako samo nekoliko puta tjedno želite igrati neku igru, zapravo nisu vrijedne troška.

Na računalu s druge strane, imate puno više mogućnosti i izbora bilo da je riječ o zabavi ili radu.

Gdje najviše uživate u igranju video igara?

Igrati video igre u pokretu ne znači nužno da koristimo isključivo pametni telefon ili tablet. Dapače, svi znamo koliko frustrirajuće može biti igranje na malom zaslonu pametnog telefona zbog nespretnih kontrolera i nedostatka inča.

Ipak, postoji alternativa gejmanju u pokretu – a to su prijenosne igraće konzole poput super popularnog Nintendo Switcha.

 

Izvor: Preporucamo.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta