Benzin ili dizel

Razmišljate o kupovini novog automobila, a dosad niste razmišljali o motoru i razlikama benzinskog i dizelskog motora. Možda ćemo vam malo približiti prednosti i mane istih kako bi odluka bila jednostavnija. Rasprava je li bolji benzin ili dizel motor slična je onoj o Androidu i iOS-u – oboje imaju svoje zaklete pobornike. Mi nećemo zauzimati strane. Saznajte koje su karakteristike, prednosti i nedostaci svakog motora.

Benzin ili dizel

Tehnološki gledano, ova dva goriva zahtjevaju različite stvari kako bi postigla isto, ali na drugačiji način. Benzin traži fino raspršenu smjesu i varnicu kojom započinje proces sagorijevanja, ali ne podnosi prevelike pritiske (kompresiju). Dizel gorivu je potrebno upravo suprotno, dakle viši nivo kompresije kako bi se samo-zapalio bez varnice.

Kod benzinskog motora gorivo se u cilindru miješa sa zrakom, komprimira te potom pali uz pomoć iskre koju baca svjećica. Dizel nema svjećicu. Umjesto toga, u cilindru se komprimira čisti zrak dok ne dođe do samozapaljenja kada se u cilindar motora ubrizga gorivo. Zbog toga se moraju postići veća temperatura i kompresija nego u benzinskom motoru. A u tome leži tajna bolje učinkovitosti dizel motora.

Dizel

Dizel je idealan za vozače koji godišnje naprave veliki kilometarski promet. Osim što je dizel u startu jeftiniji od benzina, dizelaš će potrošiti oko trećinu manje goriva od benzinca. To na kraju godine može dovesti do značajne uštede, pogotovo vozačima koji godišnje prelaze više desetaka hiljada kilometara.

Dizelaše je lakše održavati jer se kvare rjeđe od benzinaca. No zato su njihovi dijelovi skuplji. Radi se o naprednijoj tehnologiji, pa je logično da je popravak zahtjevniji. Dizelski motori imaju veći doseg, s obzirom da troše nešto manje goriva od klasičnog benzinskog motora, ujedno će vaš puni rezervoar izdržati duže. 25 do 30% bolja ekonomičnost u odnosu na benzinski motor.

U slučaju da nakon nekog vremena zaželite svojeg starog dizela zamijeniti novim vozilom, u pravilu ćete ga lakše prodati nego benzinca. Štoviše, rabljeni dizeli zadržavaju puno veći postotak svoje prvotne cijene od benzinaca.

Ako prvi put kupujete dizela, znajte da su njihove cijene u startu veće od benzinaca barem za nekoliko stotina eura. Ovisno o tome koliko vozite, čak i uz jeftinije gorivo i manju potrošnju ponekad može potrajati da nadoknadite razliku i počnete štedjeti.

Kako izbjeći smrzavanje dizela

Benzin

Veća potrošnja benzince čini idealnim za vozače koji pređu do 15 000 kilometara godišnje. Na maloj kilometraži razlika u potrošnji neće biti tako velika, a eventualni popravci vozila su jeftiniji. Benzinac također u startu košta jeftinije od dizelaša.

Motor na benzin radi tiše, dok je kod dizela buka motora značajno veća. To će do izražaja najviše doći s godinama. Održavanje i dijelovi nešto su ekonomičnije prirode, ali zahtijevaju nešto češću kontrolu motora i svih popratnih jedinica. Pokretanje motora drugačije je prirode stoga intervali u pogledu servisa mogli bi biti nešto kraći.

Rezervni dijelovi često su jeftiniji i lakše dostupni. Benzinski motori imaju veću reguliranu brzinu i fleksibilniji motor.

Kad dođe zimsko vrijeme i temperature se spuste ispod ule, benzinac će vam raditi manje problema od dizelaša. Budući da dizel motor radi na principu samozapaljenja, ponekad ga je pri niskim temperaturama teško pokrenuti. S druge strane, benzinci s tim imaju manje problema zahvaljujujući svjećicama.

Ako vam treba jednostavniji auto za gradsku vožnju od kuće do posla i natrag te eventualno za jednogodišnji put na more, nemojte se ustručavati kupiti benzinca.

Razlika između motora na dizel i benzin svaki dan se sve više smanjuje. Iako izračuni drastično ovise o marki i modelu auta te načinu vožnje, dizeli nisu uvijek toliko isplativiji kao što uvriježeno mišljenje sugerira.

Kako smanjiti potrošnju goriva automobila

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta