Zašto mobiteli s vremenom uspore

Osim ako ne mijenjate pametne telefone svakih šest mjeseci, vjerojatno ste primijetili kako vaš uređaj nakon nekog vremena počinje raditi sve sporije. Sigurno ste postavili pitanje zašto mobiteli s vremenom uspore. Za to postoji nekoliko mogućih razloga. Probleme koji se pojavljuju ranije često možete riješiti ako ponovno pokrenete mobitel.

Zašto mobiteli s vremenom uspore

Nadogradnje operativnih sistema

Kad ste prvi put kupili smartfon na njemu je bilo instalirano određeno izdanje operativnog sustava. Recimo, ako ste to učinili 2013. godine moguće je kako su to bili Android 4.4 KitKat ili iOS 7.

O kojem god izdanju se radilo, pri njegovom razvoju u obzir su bile uzete određene mogućnosti i kapaciteti hardvera.

Pogađate, u međuvremenu je hardver promijenjen ili poboljšan, često i drastično. Dodane su nove značajke i Androidu i iOS-u kako bi mogli što bolje iskoristiti napredak tehnologije.

No, vaš je hardver ostao uglavnom isti i s vremenom počeo zaostajati za zahtjevima operativnog sustava. Zato radi sporije i s više poteškoća.

Šta možete poduzeti? Pa, ne baš puno toga. Možete neko vrijeme izbjegavati veća nadogradnje na novija izdanja, ali to ne može potrajati vječno.

Pogledajte i Kako ubrzati Android uređaj

Nadogradnje aplikacija

Sve vrste softvera mogu postati žrtvom stalnih bespotrebnih nadogradnji. Mobilne aplikacije su po tome među najgorima. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vrijeme preobraziti u čudovišta koja žderu resurse vašeg uređaja.

Ne pomaže ni to što razvojni programeri često ne obraćaju pozornost na to koliko će aplikacija opteretiti mobittel, računajući na stalna poboljšanja hardvera i nova tehnološka rješenja.

Naravno, i to ima svoje granice. Kad ih dosegne, vašem pametnom telefonu postaje sve teže nositi se sa sve većim zahtjevima. Posljedica je sve sporiji rad.

Šta možete poduzeti? Zamijenite prenapuhana izdanja aplikacija njihovim lakšim inačicama ili alternativama, ako su dostupna. Krenite od aplikacija za društvene mreže, multimediju, vođenje bilješki i uredsku produktivnost.

Provjerite također jesu li dostupne starije verzije. Ako s njima nema ozbiljnijih sigurnosnih problema mogle bi sasvim dobro poslužiti.

Aplikacije u pozadini

Velik broj instaliranih aplikacija također bi mogao biti odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona.  Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju raditi u pozadini i kad ih ne koristite aktivno.

Primjerice, aplikacije za e-poštu stalno provjeravaju je li pristiglo nešto novo, one za brbljanje prate ima li novih poruka, one za bilješke stalno se sinkroniziraju… Čak i animirane pozadinske slike (wallpaperi) te razni widgetitraže, šalju i razmjenjuju podatke.

Naravno, svaka od takvih aplikacija opterećuje dio procesora i RAM memorije, smanjujući kapacitete raspoložive za aplikacije koje aktivno koristite.

Šta možete poduzeti? Otkrijte koje aplikacije cijede bateriju. Što to više čine veći su izgledi kako aplikacija puno toga radi u pozadini. Zamijenite animirane wallpapere statičnima, izbjegavajte widgete.

Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite. Isključite pozadinske procese za sve aplikacije osim za one za koje su oni apsolutno nužni.

Propadanje memorije

Svi pametni telefoni i tablet računala koriste memoriju tipa flash, vrstu medija za pohranu koji nema pokretne dijelove.

Najrašireniji tip te vrste memorije zove se NAND. Iako je brz i cjenovno pristupačan, ima i loših strana. Recimo, postaje sporijim što ga više punite. Može značajno biti sporija ako ju nakrcate do maksimuma.

S druge strane, što ju više koristite to ona više propada. Postoje tri vrste memorije NAND – SLC, MLC i TLC – ali sve imaju ograničenje koliko je puta moguće pisati po njima. Kad dosegnete maksimalan broj pisanja dolazi do propadanja, što za posljedicu može imati usporavanje.

Velika očekivanja

Moguće je kako vaša memorija radi sasvim dobro, ali se vama čini kako je sporija nego što ste očekivali ili bi trebala biti. Naročito nakon što se na tržištu pojave novi modeli i velike nadogradnje operativnih sustava, pa ih krenete uspoređivati s uređajem kojeg ste dosad koristili.

Šta možete poduzeti? Prihvatite mogućnosti i ograničenja sadašnjeg uređaja ili ga nadogradite (recimo, novim ROM-om ako ste korisnik Androida).

Kako ubrzati pametni telefon ili tablet računalo?

Ako je vaš pametni telefon ili tablet računalo sporije nego što bam odgovora, i sigurni ste kako to niste umislili, evo što možete pokušati.

Između ostalog, vlasnici Androida mogu počistiti početni zaslon, redovno ponovno pokretati uređaj, brisati memoriju i, kao zadnju mjeru, vratiti uređaj na početne tvorničke postavke.

Ako imate iPhone, pokušajte ručno počistiti RAM, izbjegavati aplikacije koje cijede bateriju i pobrisati sve što vam ne treba. Također možete vratiti uređaj na početne tvorničke postavke.

Izvor: tportal

Najnovije

Popularno

Više savjeta