Šta su Cinemagraph fotografije, kako se prave i gdje ih je najbolje koristiti

Šta su Cinemagraph fotografije, kako se prave i gdje ih je najbolje koristiti, te koje su to najbolje Cinemagraph aplikacije za Android ili iOS telefone.

Prvo da razjasnimo šta su Cinemagraph fotografije. Za početak ćemo reći da se radi o GIF fotografiji. Ali šta čini posebnom tu GIF fotografiju?

Šta su Cinemagraph fotografije

Da li ste nekada vidjeli GIF u kojem je nešto animirano, a sve ostalo u potpunosti statično? Ukoliko niste, za primjer uzeti GIF fotografiju u kojoj se vidi da je skejt i sve ostalo statično, dok se samo jedan točak okreće.

U početku sve djeluje kao da je neko montirao fotografiju pomoću naprednih programa. Međutim, istina je da se one prave i pomoću pametnih telefona. Dovoljno je da imate telefon sa dobrom kamerom, odgovarajuću aplikaciju i fotografija kao ova se za čas posla može napraviti.

Dakle, cinemagraph fotografije su po definiciji softverski editovani video snimci koji kasnije bivaju konvertovani u GIF fotografije, ništa više. Moramo priznati da gotovo sve cinemagraph fotografije izgledaju prelijepo pa nije ni čudo što u startu stičemo utisak da se radi o nečemu naprednjem od GIF-a.

Gdje je zgodno koristiti cinemagraph fotografije

Uvijek je lijepo podijeliti cinemagraph fotografiju na Facebook, Twitter ili Google + zidu budući da te društvene mreže sada podržavaju dijeljenje GIF fotografija i pregled istih u realnom vremenu.

Facebook još nije omogućio postavljanje GIF fotografije na profilnu sliku, ali obzirom da GIF lako možete konvertovati u video, to nije veliki problem. Bitno je da sa lakoćom kreirate cinemagraph efekat, a kasnije ćete ga lako prilagoditi Facebook uslovima. Uglavnom, cinemagraph je odličan način da prezentujete sebe u veoma inovativnom i zanimljivom svijetlu.

Kako se pravi cinemagraph fotografija?

Detaljan proces kreiranja ovih fotografija zavisi od same aplikacije. Međutim, suština je uvijek ista:

1. Napravite video koji želite da kasnije uredite i konvertujete u GIF.

2. Pokrenite vama odgovarajuću cinemagraph aplikaciju koju možete preuzeti u nastavku ovog teksta.

3. Učitajte video, selektujte šta želite da bude animirano.

4. Započnite procesurianje i po završetku sačuvajte dosadašnji rad.

Evo koje su to aplikacije najpogodnije za kreiranje cinemagraph fotografija

iOS

>> Cinemagraph Pro <<

>> Cinemagr.am <<

>> Echograph <<

>> Kinotopic <<

>> iCinegraph <<

Android

>> Fotodanz <<

>> Lumyer <<

>> Cinemagraph <<

 

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta