Šta je NFC i kako funkcioniše

Beskontaktno plaćanje je danas uobičajeno. Tehnologija koja olakšava beskontaktna plaćanja poznata je kao NFC, što je skraćenica za komunikaciju bliskog polja. NFC ima niz namjena, ali ga, nažalost, mogu zloupotrijebiti sajber kriminalci. Dakle, šta je NFC (komunikacija bliskog polja), kako se koristi i koji su rizici povezani s njom?

Šta je NFC i kako funkcioniše

NFC je bežična tehnologija koja omogućava uređajima da komuniciraju na kratkom dometu. A pod kratkim mislimo vrlo kratko. NFC ima maksimalni domet od oko deset centimetara. Zbog toga komunikacija u bliskom polju nije prikladna za GPS praćenje, streaming, društvene komunikacije i druge funkcije koje zahtijevaju vezu na daljinu.

Umjesto toga, NFC je posebno dizajniran za razmjenu komunikacije između dva NFC-omogućena objekta. Drugim riječima, obje strane moraju imati aktivnu NFC funkciju i biti u blizini da bi komunicirale pomoću ove metode. Na primjer, ako bi dva pametna telefona komunicirala koristeći NFC, oba bi trebala aktivnu NFC funkciju. Često vaš uređaj neće imati omogućenu NFC funkciju, tako da ćete morati sami da je aktivirate ako želite da je koristite.

Sada, hajde da uđemo u pozadinu NFC-a i kako on funkcioniše.

Komunikacija bliskog polja je vrsta RFID (radio-frekventne identifikacije). RFID datira iz ranih 1980-ih i koristi prijemnik i predajnik za identifikaciju. Oznaka će prenijeti identifikacijski broj, koji će primatelj podići i provjeriti. Ova tehnologija se sada široko koristi u upravljanju lancem nabavke, praćenju stoke, logistici i mnogim drugim područjima. Čak i kartice za ključeve koje možete koristiti u uredima ili hotelima koriste RFID.

Izum RFID-a je manje-više značio i pronalazak NFC-a. Međutim, dok se RFID može koristiti samo za jednosmjernu komunikaciju, NFC podržava dvosmjernu komunikaciju, što otvara više vrata u smislu primjene. Način na koji se NFC koristi često ga odvaja od RFID-a.

Kako se koristi NFC?

NFC je postao popularan posljednjih godina zbog svoje primjene u beskontaktnom plaćanju. Prije NFC-a, bilo je uobičajeno umetanje kreditne ili debitne kartice u terminal za plaćanje ili prevlačenje. Ali s NFC-om, ljudi mogu brzo izvršiti plaćanja bez potrebe za fizičkim kontaktom s terminalom.

Uobičajeno korištene NFC aplikacije za plaćanje pametnih telefona uključuju Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay (iako se posljednje dvije sada mogu naći kao funkcije u aplikacijama Samsung Wallet i Google Wallet.

NFC je postao još popularniji tokom pandemije COVID-19, pri čemu sU uobičajeno dodirnuti predmeti, kao što su terminali za plaćanje, mogli komunicirati sa kratke udaljenosti. Ovo je smanjilo šanse za preuzimanje virusnih čestica sa terminala za plaćanje, pa ne čudi što su mnogi počeli gravitirati ovoj tehnologiji. Neke zemlje su čak povećale ograničenje beskontaktnog plaćanja kako bi se moglo koristiti za veće kupovine.

Iako je NFC uglavnom poznat po svojoj primjeni u bržoj obradi plaćanja, stvari se tu ne zaustavljaju. NFC se može koristiti na mnogo načina, uključujući pametno izdavanje karata. Ovo omogućava pojedincima da svoje e-karte skeniraju i verificiraju putem NFC-a pri ulasku na događaje. Mnoge NFC aplikacije za plaćanje sada podržavaju pametno izdavanje karata.

NFC tehnologija je također korisna u pametnim kućama. Na primjer, možete koristiti NFC za otvaranje vrata i sefova. Osim toga, NFC bi se mogao koristiti u zdravstvenoj industriji. Na primjer, pacijent se može brzo i beskontaktno prijaviti u ordinaciju svog doktora. S obzirom da su  operacije često povezane s klicama, pacijenti mogu preferirati opciju prijave koja ne zahtijeva fizički kontakt.

Štaviše, NFC se može koristiti za razmjenu sadržaja između dva uređaja. Video zapisi, fotografije i druge datoteke mogu se razmjenjivati između uređaja koji podržavaju NFC u tren oka. NFC može poslužiti kao brza i laka alternativa Bluetooth-u. Naravno, dva uređaja bi trebala biti u vrlo bliskom dometu da bi to bilo moguće. Dakle, iako nećete morati da prolazite kroz proces Bluetooth uparivanja da biste se povezali ako koristite NFC, vaš domet će biti mnogo kraći od onog koji nudi Bluetooth.

Rizici NFC-a

Vrijedi napomenuti prije nego što pređemo na rizike NFC-a da ova tehnologija ima brojne sigurnosne karakteristike koje smanjuju šanse za kriminalne aktivnosti. Prvo, veoma kratak domet koji podržava NFC otežava sajber kriminalcima da sprovode prevare kada ciljaju žrtve. Osim toga, NFC koristi enkripciju kako bi osjetljive podatke, kao što su detalji plaćanja, zaštitili od ruku zlonamjernih aktera.

Kao što je slučaj sa mnogim današnjim tehnologijama, sajber kriminalci su pronašli način da iskoriste NFC za svoju korist. Zbog toga postoje različiti rizici povezani s NFC-om.

U NFC haku, sajber kriminalac će pristupiti žrtvinom telefonu putem NFC-a kako bi pristupio podacima koji su tamo pohranjeni. Budući da se NFC hakovi mogu dogoditi samo na vrlo maloj udaljenosti, sajber kriminalci će ponekad ukrasti telefon kako bi mu lako pristupili.

NFC hak se također može koristiti za pristup podacima pohranjenim na terminalima za plaćanje. Čak su i bankomati izloženi riziku od ovakve vrste napada. U takvom poduhvatu, napadač bi mogao koristiti NFC funkciju na vlastitom uređaju da izazove kvar unutar ATM sistema.

Ono što je posebno zabrinjavajuće kod NFC hakova je da napadač može klonirati NFC čip koji koristite za plaćanje. To bi im onda omogućilo da vrše plaćanja koristeći sredstva na vašem kreditnom ili debitnom računu.

Zbog očiglednih sigurnosnih rizika koje predstavlja komunikacija bliskog polja, pametno je deaktivirati funkciju na svom uređaju kada se ne koristi. Ovo u potpunosti prekida mogućnost sajber kriminalca da iskoristi vaš uređaj koristeći ovaj način komunikacije. Također možete koristiti PIN verifikaciju u svojoj NFC aplikaciji za plaćanje tako da je niko ne može koristiti.

NFC je korisna tehnologija, ali dolazi sa rizicima

Nema sumnje da NFC može olakšati besprijekorna, beskontaktna plaćanja, a također čini niz drugih funkcija mnogo lakšim. Ali bilo da koristite NFC na dnevnoj bazi ili razmišljate o tome da ga isprobate, također je važno uzeti u obzir sigurnosne rizike povezane s ovom tehnologijom.

Najnovije

Popularno

Više savjeta