Šta je AirTag i kako ga iskoristiti u razne svrhe

Najkraći odgovor na pitanje šta je AirTag jeste da je to super jednostavan način da pratite svoje stvari. Pričvrstite jedan na svoje ključeve. Stavi drugi u ranac. I baš tako, oni su na vašem radaru u aplikaciji Find My, gdje također možete pratiti svoje Apple uređaje i držati korak s prijateljima i porodicom. Prošlo je više od godinu dana otkako su AirTags službeno objavljeni, a do sada ih mnogi od nas imaju i koriste ih redovno. A ako ste poput većine ljudi, vjerovatno samo koristite svoje AirTagove da biste pratili svoje ključeve ili torbu.

Dakle, ako imate AirTag ili dva i razmišljate o tome da dobijete još, mi ćemo pokriti neke uzbudljive načine kako da ih počnete koristiti!

Šta je AirTag i kako ga iskoristiti u razne svrhe

Šta je AirTag?

To su mali, bijeli diskovi koji se mogu koristiti za lociranje izgubljenih predmeta. Recimo, na primjer, da ste jedan zakačili za ključeve od automobila. Zatim, nekoliko dana kasnije, pogledate na policu gdje inače stavite ključeve od automobila i primijetite da ih nema.

Otvorite aplikaciju Find My na svom iPhone uređaju, pustite zvuk na AirTag-u vaših ključeva i koristite mapu u Find My da otkrijete gdje ste ostavili ključeve.

To je moguće zahvaljujući nekoliko tehnologija koje rade zajedno. Prvi je Bluetooth. AirTagovi imaju ugrađen Bluetooth, tako da kad god ste blizu AirTag-a koji posjedujete, možete reproducirati zvukove na njemu i vidjeti ga na mapi.

Osim toga, ako su drugi korisnici iPhonea u blizini vašeg AirTag-a, njihov iPhone će ažurirati lokaciju vašeg AirTag-a umjesto vas. Na taj način možete pronaći svoj AirTag (i stavku s kojom su povezani) čak i ako je daleko.

Sljedeća zanimljiva tehnologija u AirTag-u je U1 čip. Ovaj čip vam daje vrlo preciznu lokaciju za vaše uređaje, sve dok ste vrlo blizu njih. Morat ćete koristiti iPhone 11 ili noviji. Međutim, ako jeste, možete dobiti upute korak po korak do mjesta gdje se vaš izgubljeni predmet nalazi.

Kako iskoristiti AirTag

Praćenje vaših ključeva i torbica

Početak naše liste je možda jedna od najčešćih upotreba za AirTag, a to je lociranje vaših ključeva i/ili torbica. Korištenje AirTagova za lociranje vaše torbice ili ranca je super jednostavno. Samo stavite svoj AirTag u torbu, registrirajte ga u aplikaciji Find My i to je to! Ako izgubite torbu, moći ćete je pronaći pomoću aplikacije Find My na vašem iPhoneu.

Preporuka je da AirTag stavite na neko diskretno mjesto u torbi, poput džepa ili torbice sa patentnim zatvaračem. Na taj način, ako vam neko ukrade torbu, neće odmah pronaći AirTag i baciti ga.

Zatim, naravno, možete koristiti svoje AirTagove sa svojim ključevima. Za ovo će vam trebati dodatak, jer se AirTags ne mogu pričvrstiti na vaše ključeve bez njega.

Ovo definitivno nije najkreativnija upotreba za AirTagova, ali je možda najjednostavnija i najbolja. Ako već ne koristite AirTags da biste bili u toku sa svojim torbama i ključevima, svakako počnite to raditi!

Praćenje lokacije vašeg ljubimca jedna je od najboljih upotreba za AirTag

Možete ga koristiti za praćenje lokacije vašeg ljubimca. To možete učiniti koristeći isti pribor za privjesak za ključeve . Uzmite jedan od ovih dodataka i pričvrstite AirTag na ogrlicu vašeg ljubimca. I to je to! Sada ćete moći pratiti njihovu lokaciju.

Nikada više ne gubite svoj prtljag

Još jedna od sjajnih upotreba AirTagova je pronalaženje vašeg prtljaga. Nažalost, gubitak prtljaga na aerodromu je prilično česta pojava. Ili je postavljen u pogrešan avion, nikada ne napusti vaš početni aerodrom, pokupi ga pogrešna osoba (slučajno ili zlonamjerno), ili ga jednostavno vi zaboravite.

U bilo kojoj od ovih situacija, AirTag može biti od velike pomoći. To je zato što su aerodromi, po prirodi, mjesta s gužvom. Dakle, prilično vam je zagarantovano da ćete pronaći svoj prtljag zahvaljujući broju iPhone uređaja koji će biti u njegovoj blizini.

Bilo da puno putujete ili samo idete na odmor, ovo može biti odličan način da osigurate da ne izgubite svoju prtljagu. A budući da su koferi uglavnom veliki, prilično je lako sakriti AirTag unutar njih. Dakle, čak i ako vam neko namjerno ukrade prtljag, vjerovatno neće lako pronaći AirTag ako ga dovoljno dobro sakrijete.

Kako uslikati ekran na iPhone ili iPad

Pronađite svoj bicikl ako je ukraden

Jedan od prijedloga korištenja AirTagova je da pričvrstite AirTag na svoj bicikl. Ovo je korisno u slučaju da izgubite svoj bicikl, ili u manje sretnim okolnostima, ako vam bicikl ukradu.

Ukratko, skrivanje AirTag-a negdje na diskretnom mjestu na vašem biciklu (kao što je ispod sjedala) može biti od pomoći u vraćanju izgubljenog ili ukradenog bicikla. Samo ga nemojte koristiti kao svoju jedinu liniju odbrane, a ako planirate da uključite policiju, pobrinite se da imate dokaz da bicikl pripada vama.

Zapamtite gdje ste parkirali automobil pomoću jedne od najjednostavnijih upotreba AirTagova

Ovo je prilično jednostavan prijedlog. Ako ste neko ko uvijek zaboravlja gdje je parkirao, možete jednostavno ubaciti AirTag u svoj automobil. Trebali biste dobiti pristojnu procjenu gdje ste parkirali, a kako se približite, dobit ćete još detaljnije upute o tome kako pronaći svoj automobil.

Dobro mjesto mogu biti mali pretinci blizu osnove vrata vašeg automobila. Mjesto koje ne bi preporučili je vaš pretinac za rukavice, jer to može ograničiti preciznost i jačinu signala AirTag-a.

I, pretpostavljamo da u slučaju da vam neko ukrade auto, možda će vam ovo pomoći da ga pronađete!

Držite svoju malu djecu ili starije osobe u blizini

AD
Ovo nije loš način da pratite svoje voljene. AirTag možete staviti u dječji ranac ili kutiju za ručak. Na taj način, ako se izgube, odlutaju možete koristiti AirTag da ih brzo locirate.

A za starije ili mentalno bolesne osobe, koje mogu odlutati ili se izgubiti zbog svog mentalnog pada, možete koristiti AirTagove na sličan način. Stavljanje u torbicu ili pričvršćivanje na neki dio odjeće moglo bi vam pomoći da pronađete nekoga u hitnom slučaju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta