Zašto se implanti smatraju najboljim rješenjem za nadoknadu zuba

Na žalost, većina ljudi će se u nekom trenutku života susresti sa gubitkom zuba, iz najrazličitijih razloga – od uznapredovalog karijesa, preko infekcija do trauma i povreda. Nakon gubitka zuba, važno je nadoknaditi prazan prostor koji je nastao gubitkom zuba kako bi se spriječila resorbcija odnosno gubitak zubne kosti.

Osim toga, kada se zub nadoknadi, pacijent ne mora da forsira drugu stranu vilice i nesrazmjerno opterećuje druge zdrave zube. Na kraju, nadoknada zuba rješava i estetski aspekt gubitka zuba.

Zašto se implanti smatraju najboljim rješenjem za nadoknadu zuba

Kao rješenje bezubosti, pacijentima je na raspolaganju nekoliko mogućnosti. Prije svega, nadoknada zubnim implantima, mostovima ili parcijalnim protezama za zube koje mogu biti opcija u slučaju da je potrebno nadoknaditi veći broj zuba.

Ipak, kada je potrebno nadoknaditi jedan zub, rješenje može biti zubni most ili implant. Implanti se smatraju najboljim rješenjem za nadoknadu zuba zahvaljujući činjenici da su dizajnirani tako da se u potpunosti ponašaju kao prirodan zub.

Zubni implanti ugrađuju se u viličnu kost pacijenta i preuzimaju ulogu prirodnog korijena zuba. Period oporavka nakon ugradnje traje od tri do šest mjeseci, a nakon zarastanja između kosti i implanta stvaraju se izuzetno čvrste veze u procesu koji se naziva oseointegracija.

Po završenom oporavku implant se može opteretiti protetskim radom, najčešće krunicama. Ukoliko je potrebno nadoknaditi više zuba, implant se može opteretiti i zubnim mostom, kome će pružiti snažan oslonac. Rješenja koja podrazumjevaju upotrebu implanata i fiksnih protetskih radova naziva se kombinovanim protetskim radom. 

Osim mostova, popularno rješenje kod pacijenata kod kojih je došlo do gubitka svih zuba je i takozvana proteza na implantima. Ovo rješenje podrazumijeva ugradnju četiri ili šest implanata u vilicu, koji zatim nose totalnu protezu. 

Za razliku od tradicionalne proteze, proteza na implantima se ne pomjera, izgleda znatno prirodnije i u potpunosti je komforna za nošenje. Implantati su dugotrajni i pouzdani, a njihov vijek trajanja se procjenjuje na 10 do 15 godina. 

Međutim, važno je napomenuti da se implantati moraju redovno održavati i čistiti, kao i svi ostali zubi. Osim toga, važno je odlaziti na redovne stomatološke kontrole, kako bi se u slučaju pojave bilo kakvih infekcija na vrijeme reagovalo i spriječilo da implant bude ugrožen.

Ugradnjom implanta u potpunosti se spriječava gubitak zubne kosti, dok u slučaju zubnih mostova ona se samo usporava. Na kraju, zubni implanti svojim izgledom zadovoljavaju i najzahtjevnije pacijente, i u potpunosti izgledaju kao prirodan zub.

Praktično jedina mana implanata jeste njihova relativno visoka cena, koja počinje od 600 do 700 eura, a ona uključuje sam implant koji mijenja zubni korijen, kao i zubnu krunicu, odnosno vidljiv dio zuba.

Pacijenti mogu birati između skuplje, estetski zahvalnije, keramičke krunice, ili metalokeramičke krunice koja je nešto povoljnija, ali estetski može biti nešto lošijih karakteristika, budući da se metalna linija može pojaviti na ivici desni.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta