Lijekovi koje nipošto ne smijete davati maloj djeci!

U čestoj dilemi hoćete li ići doktoru za svaku sitnicu koja se dogodi vašem djetetu, hoćete li pristati na učestalo korištenje antibiotika (lijekovi) bez da ste prethodno radili sve pretrage koje će upućivati na to ima li vaše dijete virusnu ili bakterijsku upalu te hoćete li dugotrajno koristiti farmaceutske pripravke za koje smatrate da jednostavno ne mogu odmoći vašem djetetu, roditelji nekada najbolje znaju sami.

Lijekovi koje nipošto ne smijete davati maloj djeci!

Postoje roditelji koji će svoju djecu najčešće liječiti na svoju ruku, postoje oni koji će slijepo vjerovati doktorima i biti s njima u dosluhu na svakodnevnoj bazi, a postoje i oni koji će na bolest gledati prirodno – za veće stvari obratit će se doktoru, za manje će pokušati sami naći najbolji lijek. No, ukoliko vaše dijete nije starije od dvije-tri godine, stručnjaci nalažu veliki oprez jer liječiti tako malo dijete na svoju ruku ponekad može biti jako opasno, prenosi Index.

Naime, djeca u toj dobi podložnija su negativnim reakcijama na neke lijekove, postoje i oni koji se u toj dobi nikako i nikada ne bi smjeli davati, da ne govorimo koliko je opasno ukoliko se vaše dijete dokopa kutije s vašim lijekovima.

Aspirin

Aspirin je jedan od lijekova koje nikada ne bi smjeli davati svom malom djetetu te čak kažu da je dobna granica za uzimanje aspirina 19 godina kako bi se isključila mogućnost od dobivanja primjerice Reyevog sindroma – potencijalno smrtonosne bolesti od koje obolijevaju djeca do 15 godina starosti, a koja može utjecati na teška oboljenja mozga i jetre te prouzrokovati hipoglikemiju.

Osim samog “pravog” Aspirina postoje i mnogi lijekovi na njegovoj bazi, odnosno oni koji u sebi imaju acetilsalicilnu kiselinu pa stoga pripazite i na to.

Djeci u ovoj dobi najčešće se propisuju lijekovi na bazi ibuprofena, no ukoliko vaše dijete pati od neke kronične bolesti (astma, problemi s bubrezima, čirevima, jetrom) tada se svakako posavjetujte s liječnikom oko korištenja ibuprofena.

Raznorazni lijekovi protiv kašlja

Sirupa, granula, prahova i sličnih pripravaka protiv kašlja, za ublažavanje simptoma kašlja, ma za sve vrste kašljeva u ljekarni možete kupiti na desetine različitih lijekova. No, pedijatri Američke pedijatrijske akademije kažu zapravo da gotovo nijedan takav lijek neće pomoći malom djetetu da mu se umiri kašalj. Kašalj će proći sam od sebe, kada sazre, a korištenje raznih pripravaka s druge strane može biti čak i štetno ukoliko se daje ili predugo, ili prečesto.

Ista je stvar i s pripravcima za želudac, proljev, osipe, svrbež, jer svi oni osim blage pomoći nose potencijalne opasnosti u vidu nuspojava koje će štetiti zdravlju djeteta.

Za sve ove blaže boljke pedijatri zapravo savjetuju kućnu medicinu i strpljenje.

Lijekovi protiv mučnine

Nijedno dijete mlađe od tri godine ne bi smjelo piti lijekove protiv mučnine, osim u slučaju ako ih liječnik bez ikakve druge mogućnosti mora propisati. To su lijekovi koji se daju djeci i odraslima na putovanjima no postoje roditelji koji djetetu koje se žali na mučnine automatski daju neki od toh pripravaka bez konzultacije s liječnikom, iako se najčešće radi o simptomima koji su kratkotrajni, a mogu biti uzrokovani primjerice prejedanjem ili hranom koja je trenutno teže pala na želudac. Zato i u ovom slučaju savjetuju strpljenje jer mučnina će proći i bez medicine.

Lijekovi za bebe i odrasle

Djeca do šeste godine koja više nisu niti novoređenčad niti su odrasle osobe, trebaa bi piti isključivo lijekove za svoju dobu – ne smanjenje doze lijekova za odrasle, niti povećane doze lijekova za bebe – već lijekove namijenjene svojoj dobi.  Zato ukoliko u svojoj kućnoj ljekarni nemate primjerice lijek za temperaturu za dijete, ali imate stari sirup za novorođenče kojemu rok trajanja još nije istekao, radije nazovite liječnika za recept, odnosno odite u ljekarnu po pravi lijek.

Lijekovi na kojima ne piše način doziranja za djecu dobi u kojoj je vaše dijete nisu namijenjeni njima.

Lijekovi na tuđi recept

Amerikanci su poznati sa svojim lijekovima na recept i trgovinama gdje se lijekovi kupuju zajedno s namirnicama, međutim, ništa to više nije strano niti našem tržištu jer ljekarne vrve lijekovima koji se ne izdaju na recept. A tu onda imate svašta te izbor ovisi o savjetu ljekarnika, koji može biti manje ili više stručan odnosno manje ili više naklonjen određenom proizvođaču te vašem  vlastitom  nahođenju.  Ukoliko imate manje dijete izboru pristupajte s posebnim oprezom pogotovo ako se radi o nekoj specifičnoj boljki. Zato iznimno pazite i na to da ne bi takvom djetetu davali lijek od starije braće ili sestara kojima se propisuje drugačija doza od one koje vaše manje dijete vjerojatno treba.

Lijekovi kojima je istekao rok trajanja

Moramo li naglašavati da lijekovi kojima je istekao rok trajanja ne smiju završiti u organizmu vašeg malog djeteta? Odnosno, u ni čijem organizmu?!  Zato dobro pazite da prije davanja lijeka kojeg možda niste dugo koristili prvo provjerite datum, ali i izgled lijeka jer sirupi baš kao i tablete te granule mogu promijeniti izgled ukoliko nisu skladišteni kako treba i ukoliko im ambalaža nije bila potrgana.

Lijekovi kojima je istekao rok trajanja, a ipak ih dajete djetetu na konzumiranje, mogu dovesti do  težih nuspojava no glavna je stavka da ukoliko su stari neće djelovati kao nekada.

Stare lijekove, ako je ikako moguće odnesite u ljekarnu gdje će ih oni skladištiti kako treba – umjesto da ih na svoju ruku bacate u smeće ili toalet jer tao mogu kontaminirati zemlju, odnosno vodu.

Acetaminofen, odnosno paracetamol

Lijekovi na bazi acetaminofena ili paracetamola najučestaliji su lijekovi koji se daju maloj djeci za snižavanje temperature ili ublažavanje bolova,no pedijatri i kod ove vrste lijekova pozivaju na oprez prilikom korištenja bez prethodnog savjetovanja s doktorom.

Tablete za žvakanje

Tablete za žvakanje dobre su za djecu koja jedu i žvaču samostalno, no ukoliko je dijete tek počelo s krutom hranom, odnosno još uvijek postoji bojazan da bi se s većim komadima moglo zadaviti svakako ili izbjegnite korištenje tableta za žvakanje ili se posavjetujte s liječnikom bi li možda bilo dobro tabletu prvo smrviti te ju djetetu dati zajedno s primjerice jogurtom. No tada morate paziti da dijete zaista pojede cijelu dozu.

Sirupi za izazivanje povraćanja

Još ne tako davno majke su u svojim priručnim ljekarnama znale čuvati sirupe koji će izazvati povraćanje ukoliko dijete ili odrasla osoba slučajno proguta nešto otrovno. Međutim, današnji pedijatri takve sirupe definitivno smatraju izrazito štetnim jer u slučaju da ga date djetetu ono će povratiti ono radi čega ste mu lijek dali, no vrlo je vjerojatno da će nastaviti povraćati zbog čega može doći do nagle dehidracije i iritiranja želudca. Dakle, umjesto da takve lijekove čuvate u kući radije pripazite da sve potencijalno otrovne stvari (kemikalije,lijekovi, šamponi, deterdženti, acetoni, lakovi…) budu daleko od dohvata znatiželjne ruke vašeg djeteta.

Pratite nas na Instagramu eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta