Znate li šta je doxing i kako se zaštititi

Uz nešto truda i vještine zlonamjerni hakeri i korisnici interneta općenito razmjerno lako mogu doći do vaših osobnih podataka i potom ih upotrijebiti kako bi vas pokušali osramotiti ili zastrašiti.

Znate li šta je doxing i kako se zaštititi

To mogu biti podaci kao što su stvarno ime i prezime, kućna adresa, radno mjesto, broj telefona, stanje financija i tome slično.

Već je dugo s nama

Doxing datira iz ranih dana nastanka hakerske scene, kada je korišten kako bi nečiji stvarni identitet postao dostupan snagama reda nakon što bi ta osoba, recimo, izrazila kontroverzne stavove ili stala nekome na žulj. Sam izraz je skraćenica engleskog izraza dropping dox (dox je sleng riječ za dokumente).

U zadnje vrijeme doxing se često koristi u okršajima neistomišljenika online. Napadi mogu biti trivijalni, na razini neslane šale kao što je lažna prijava na neki internetski servis ili naručivanje dostave. Ali, mogu prerasti u uznemiravanje, krađu identiteta te zlostavljanje online i offline.

Poznate i slavne osobe, političari i novinari u pojedinim slučajevima mogu početi dobivati prijetnje smrću. Ta se praksa proširila i na istaknute poslovne ljude.

Tako je, recimo, korisnički račun na Linkedinu direktora brenda u Gilletteu Marka Pritcharda objavljen na servisu 4chan uz poziv na slanje gnjevnih poruka nakon što je ta tvrtka objavila oglas We Believe, u kojem se obračunava s toksičnom muževnošću.

Haktivistička skupina Anonymous je u prosincu 2011. godine objavila podatke o sedam hiljada pripadnika snaga reda nakon što je pokrenuta istraga protiv njih. No, također su objavili podatke stotine navodnih članova ekstremističke organizacije Ku-Klux-Klan.

Motivi za doxing, dakle, raznovrsni su. Osobe koje se time bave do podataka dolaze na različite načine: pretražuju javno dostupne baze podataka, analiziraju profile na društvenim mrežama i objave na njima, koriste socijalni inženjering, phishing i hakiranje.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta