Kako TikTok omogućava monetizaciju sadržaja

TikTok je postao globalni fenomen i platforma za društvene medije koja je privukla milione kreativnih pojedinaca iz različitih dijelova svijeta. Ono što je nekada bio alat za dijeljenje kratkih zabavnih video klipova, sada je postao i mjesto gdje korisnici mogu ostvarivati prihod putem svojih kreativnih napora. U ovom članku, istražit ćemo kako TikTok omogućava monetizaciju sadržaja i kako korisnici mogu ostvariti zaradu na ovoj popularnoj platformi.

Kako TikTok omogućava monetizaciju sadržaja

1. Program TikTok partnera

TikTok je lansirao Program TikTok partnera (TikTok Partner Program – TPP) kako bi omogućio kreatorima sadržaja da zarađuju novac. Da biste se kvalificirali za TPP-a, morate imati određeni broj pratilaca, video pregleda i aktivan račun. Kada postanete član TPP-a, možete ostvarivati prihod putem više kanala, uključujući:

  • Reklamiranje proizvoda i usluga: Kreatori mogu sarađivati sa brendovima i kompanijama kako bi promovisali njihove proizvode ili usluge u svojim videima.
  • Live stream donacije: Korisnici mogu primati “poklone” od svojih pratilaca tokom live streamova, a TikTok uzima određeni procenat od tih donacija.
  • Plaćena sponzorstva: Kada postanete popularni na TikToku, brendovi vam mogu ponuditi plaćena sponzorstva kako biste promovisali njihove proizvode ili kampanje.

2. Trgovina TikTok-a

TikTok je uveo opciju “Shop Now” koja omogućava kreatorima da direktno prodaju svoje proizvode ili usluge putem platforme. Ovo je posebno korisno za kreatore koji prodaju svoje vlastite proizvode, poput odjeće, nakita ili digitalnih kurseva. Kada korisnici kliknu na “Shop Now”, vode ih na web stranicu gdje mogu obaviti kupovinu.

3. TikTok Creator Fund

TikTok Creator Fund je program koji omogućava kreatorima da zarađuju novac na osnovu broja pregleda njihovih videa. Da biste se kvalifikovali za ovaj fond, morate imati najmanje 10.000 pratilaca i najmanje 100.000 video pregleda u posljednjih 30 dana. Kreatori dobijaju određeni iznos novca po 1000 pregleda, iako tačan iznos može varirati u zavisnosti od faktora kao što su geografska lokacija i vrsta sadržaja.

4. Prodaja digitalnih proizvoda i usluga

Kreatori na TikToku mogu također prodavati digitalne proizvode i usluge. Ovo može uključivati e-knjige, kurseve, muziku, umjetnost i još mnogo toga. Kada kreatori izgrade lojalnu publiku, mogu ponuditi svoje digitalne proizvode direktno svojim pratiteljima.

5. Kreator aplikacija i igara

Kreatori na TikToku često koriste platformu za promociju njihovih mobilnih aplikacija ili igara. Kroz kratke i privlačne videe, mogu privući korisnike da preuzmu njihovu aplikaciju ili igru. Ovaj način može generisati prihod kroz reklame ili prodaju unutar aplikacija.

Zaključak

TikTok je postao platforma na kojoj se kreativnost isplati. Kroz različite programe i opcije, kreatori sadržaja mogu ostvarivati prihod putem svojih videa i angažovati svoju publiku na jedinstvene načine. Monetizacija na TikToku nije dostupna svima, ali oni koji ulože trud i izgrade svoju publiku imaju priliku da zarade novac putem ove popularne društvene medijske platforme.

Najnovije

Popularno

Više savjeta