Savjeti za savršeno ofarbane zidove

Ako ne želite da plaćate molera i hoćete da imate vlastitom rukom ofarbane zidove u svom domu, pročitajte ove korisne savjete i rezultati će sigurno biti dobri a zidovi lijepo ofarbani. Uz malo mašte, truda i volje ovaj posao možete napraviti sami.

Savjeti za savršeno ofarbane zidove

Izmjerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmjerite površinu koju planirate bojiti. Na osnovi tih mjerenja prodavači će znati koliko vam je boje potrebno. Prilikom kupovine, birajte kvalitetne boje i razrjeđujte ih prema propisanim uputstvima.

Sanirajte neravnine i rupe

Površina koju farbate mora biti savršeno glatka ako želite savršen rezultat. Brus papir vjeran je saveznik u uklanjanju neravnina. Zid ‘brusite’ od dna prema vrhu, horizontalnim tj. vodoravnim pokretima. Neka pritisak ruke na brus papir bude srednjeg intenziteta – dovoljno jak da ukloni neravnine, ali ne previše kako ne biste stvorili nova oštećenja.

Trakom obložite sve uglove

Sve ivice zidova potrebno je obložiti trakom. Koristite zaštitnu  traku specijaliziranu za molerske radove jer ona neće ostaviti ljepljivi trag nakon odstranjivanja, kao što je slučaj s mnogim drugim samoljepljivim trakama.

 Ne oblažite podove prostorije plastičnom presvlakom

Plastične presvlake lako se poderu, ostaci boje na plastici sporije se suše i zato ih nogama tj. obućom često prenosimo po svom domu. Iako je platno skuplja opcija za zaštitu podova, definitivno je učinkovitije jer upija ostatke boje i ne skliže se prilikom kretanja.

Koristite nijansiranu temeljnu boju

Gletovana područja često su vidljiva nakon nanošenja bijele temeljne boje. To se događa zato što glet masa iz boje izvlači vlagu i tako vizualno stvara dojam blijedih mrlja. Rješenje za ovaj problem je nanošenje nijansirane temeljne boje umjesto bijele. Ako planirate neutralnu završnu boju, birajte neutralnu temeljnu boju. Važno je samo da temeljna bude slična završnoj.

Pomiješajte boju

Nije tajna da ista boja istog proizvođača može varirate od jedne kante do druge zato prije farbanja obavezno pomiješajte potrebnu količinu u jednoj kanti kako biste osigurali konzistentnost same boje.

Operite valjak prije upotrebe

Ako ste kupili valjak s odvojenim navlakama, prije prve upotrebe skinite ih s osnove valjka i operite u vodi s malo tekućeg sapuna. Isto možete napraviti s običnim valjkom bez navlake. Na taj način maknut ćete s sva viseća vlakna s valjka koja bi u suprotnom mogla završiti na vašim zidovima.

Farbajte namočenim valjkom ili četkom

Većina nas ima naviku valjak ili četku nakon močenja u boju trljati o kantu ili posudu s bojom u želji da odstranimo višak boje, ali tako zapravo odstranjujemo većinu boje. U stvari je potrebno  lagano udariti svaku stranu valjka ili kista o kantu, tako će stvarni višak otpasti i na alatu će ostati dovoljno boje za pravilno farbanje.

Krenite farbatu od plafona

Ukoliko bojite kompletnu prostoriju, glavno pravilo u ovoj situaciji kaže da prvo bojimo plafon. Tako sprječavamo curenje boje na pregradne zidove.

Završite jedan zid prije nego krenete s bojanjem drugog

Ako želite da prostorija na kraju izgleda besprijekorno, svaki zid tretirajte zasebno. Do odstupanja u izgledu zidova dolazi zato što boja nanesena četkama (uglovi) i ona nanesena valjkom (zidovi) ne mogu ispravno pomiješati ako ih nanesemo u različito vrijeme. Prvo četkom sredite uglove jednog zida i odmah valjkom obojite ostatak jer će se tako boja pravilno stopiti i sušiti istovremeno.

Boju s prozorskog stakla uklonite žiletom

Boju koja ode na prozore nemojte čistiti dok je vlažna nego je jednostavno laganim pokretom ostružite kada se osuši uz pomoć najobičnijeg žileta.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta