Neobične primjene kečapa u domaćinstvu

Kečap je začin, dodatak jelima, koje ima svako domaćinstvo i kuhinja. Pored poboljšanja okusa, kečap može poslužiti i pri čišćenju raznih površina i predmeta. Sol i kiselina u  kečapu djeluju na razgradnju određenih vrsta mrlja, što ga čini iznenađujuće svestranim dodatkom vašem arsenalu za čišćenje u domu. Donosimo neke neobične i korisne primjene kečapa u domaćinstvu.

Neobične primjene kečapa u domaćinstvu

Čišćenje srebra

Kečapom vratite sjaj omiljenom srebrnom nakitu. Prekrijte srebro slojem kečapa i pustite da odstoji oko 10 minuta, a zatim isperite. Međutim, ovo primjenite samo na srebreni nakit, nikako na zlatni.

 

 

Pranje suda

Iskoristite kečap kako biste uklonili meso koje se još uvijek lijepi za tavu. Kečap će vam olakšati i ukloniti zapečena mjesta u vašim loncima i tavama. Prelijte malo kečapa na mjestu gdje se zapeklo meso i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga očistite spužvom i isperite.

 

Uklonite hrđu

Za manje mrlje hrđe na stvarima poput vanjskog namještaja, kečap može biti iznenađujuće učinkovit. Kistom razmažite kečap po mrljama hrđe i pustite ih da odstoje 30 minuta prije ribanja četkom i ispiranja.

 

 

Kako otkloniti mrlju od kečapa

Njega kose

Ako ste plavuša i volite plivati, velika je šansa da ste primijetili da vaša kosa povremeno dobije ružni zeleni odsjaj. To se događa kada se hlor u bazenu poveže s bakrom. Neki se kupači zaklinju kečapom kao rješenjem za dugotrajnu zelenu boju. Pokušajte oprati kosu, a zatim češljati kečap kroz zahvaćene dijelove. Ostavite da odstoji nekoliko minuta prije ispiranja.

Osvježavanje bakra

Kečap se može koristiti za poboljšanje izgleda predmeta od bakra. Promjene boje na bakrenim površinama nastaju oksidacijom nakon izlaganja metala zraku i vodi. Sol i ocat u kečapu mogu pomoći ukloniti taj sloj oksidacije. Krpom protrljajte kečap po svim potamnjelim bakrenim površinama i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta prije ispiranja i poliranja suhom krpom.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta