Koliko zaista možemo uštediti investiranjem u novu stolariju?

Tema kako uštediti investiranjem je konstantno aktuelna jer štednja energije istovremeno znači i uštedu novca, pa ne čudi zašto je ova tema uvijek predmet rasprava i razgovora. Niža temperatura grijanja, smanjeno korišćenje rasvjete i električnih uređaja su savjeti koji se često čuju, ali kvalitetna stolarija je provjereno dokazan način podizanja energetske efikasnosti prostora. U kombinaciji sa izolacijom zidova i krova, osjetno smanjuje toplotne gubitke, što će se vrlo brzo vidjeti i na računu za grijanje ili električnu energiju. Uzimajući u obzir da se kroz prozore može izgubiti čak do deset puta više energije nego kroz zidove, ulaganje u novu stolariju je investicija koja će se na duže staze sigurno isplatiti.

Koliko zaista možemo uštedeti investiranjem u novu stolariju

Smanjeni troškovi

Odluka o zamjeni stare stolarije se ne donosi često, prije svega zbog finansijskog aspekta. Ulaganja jesu velika, ali svako odlaganje zapravo donosi još veći trošak, iz mjeseca u mjesec.

Istrošena i dotrajala stolarija ne dihtuje kako treba, ima oštećenja i nedostatke, pa se u zimskom periodu često mogu osjetiti blaga strujanja hladnog vazduha. Ova pojava dovodi do smanjenja temperature u prostorijama u kojima boravite, tako da ćete morati da potrošite više novca na sirovine kojima se grijete, a računi će i dalje biti visoki. Što prije zamjenite staru stolariju novom, prije ćete smanjiti kućne troškove, a razliku u visini računa možete da iskoristite kako biste isplatili nova vrata ili prozore.

Dostupne opcije

Prva stvar koju ćete primjetiti kada odlučite da zamjenite stolariju, jeste širok izbor PVC i aluminijumske stolarije. Obe imaju svoje prednosti, ali je činjenica da svi stručnjaci preporučuju aluminijumsku stolariju jer je dugotrajnija i daleko kvalitetnija. Postoji mnoštvo razloga za to, između ostalog, kvalitetni alu prozori nude visok stepen toplotne izolacije, lagani su, laki za održavanje i moderno dizajnirani. Osim toga, pružaju i odličnu zvučnu izolaciju, te zaštitu od buke. Iako je nešto skuplja od PVC vrata i prozora, ulaganje u alu stolariju se, dugoročno gledano, svakako isplati. Investicija u kvalitet je uvijek dobra opcija, pa zato stručnjaci i daju prednost alu stolariji i savjetuju njenu ugradnju.

Koliko zapravo trošimo?

Stolarija nije jedina stvar o kojoj treba misliti ako imate velike energetske gubitke. Zbog loše stolarije se gubi 25 posto toplote, ukoliko nemate izolaciju na zidovima još 35 posto, a neefikasan kotao može da znači 45 posto gubitka. Generalno gledano, Srbija baca oko 40 posto više energije u odnosu na zemlje u regionu. Prosječno domaćinstvo potroši do tri ili četiri puta više energije, u zavisnosti od toga sa kim se poredimo. Ova činjenica nas svrstava u vodeće evropske zemlje po potrošnji. Pošto je ulaganje u podizanje energetske efikasnosti doma skupo i dugotrajno, krenite od onoga što vam pravi najveći trošak i rješavajte probleme korak po korak.

Izolacija krova i tavana

Krovna konstrukcija služi zaštiti od atmosferskih uticaja, poput kiše, snega i sunca, pa je kvalitetna izolacija vrlo važna. Pored zidova i stolarije, kroz krov se gubi najviše energije i neophodno je koristiti provjerene i kvalitetne materijale kako biste bili sigurni da hladnoća neće prodrijeti u vaš dom. Kamena i staklena vuna ne emituju štetne materije, što znači da pozitivno doprinose kvalitetu unutrašnjeg vazduha. Dobra krovna izolacija, osim toplotne zaštite, nudi i zaštitu od prekomjernog zagrijavanja preko ljeta i zaštitu od požara jer mineralne vune ne gore i smanjuju mogućnost proširenja vatre. Sendvič paneli su inovativan način izolacije, ali dobijaju na popularnosti jer se postavljaju lako i brzo i pružaju dobru termičku izolaciju.

Spoljašnja izolacija zidova

Izolacija zidova je bitan projekat ali imajući u vidu koliko može da doprinese uštedi energije, što se prije odlučite na njega, to bolje. Kamen, stiropor i mineralna vuna su najčešći izbori, a odluku o vrsti materijala ljudi uglavnom baziraju na cijeni i njihovim individualnim potrebama. Iako najjeftiniji, stiropor je odličan izolator jer će se i minimalnim zagrijavanjem postići optimalna temperatura. Kamen i mineralna vuna su nešto skuplji, ali imaju i više prednosti. Spoljašnja izolacija ima mnogo benefita, uključujući nemogućnost kondenzacije, što znači da je izbjegnut rizik od pojave buđi. Vlaga u zidu ne može da raste, emisija CO2 u atmosferu je smanjena a ušteda u energetskoj efikasnosti je kumulativna i trajna.

Zamjena dotrajale stolarije se ne radi često, zato se postarajte da izaberete najbolju opciju za sebe kako biste smanjili troškove u domaćinstvu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta