Kako redovno čišćenje doma utiče na alergiju

Borba protiv alergija se ponekad čini beznadežno, budući da se izazivači iste kriju i u našim domovima, tepisima, namještaju i drugim stvarima koje čine njegov sastavni dio. Jedini način da se zaustavi alergija je redovno čišćenje doma, koje uključuje ekološke deterdžente, prirodne mirise od bilja, lakove i boje bez otrova, a uz to i sveobuhvatnu zaštitu od grinja i alergena. U nastavku teksta donosimo savjete za efikasno čišćenje doma i oslobađanje od svega što podstiče alergiju i čini da se neprijatno osjećate u sopstvenom domu.

Kako redovno čišćenje doma utiče na alergiju

Čisti podovi i tepisi

Čisti podovi i tepisi su jedan od najvažnijih uslova za ublažavanje i iskorjenjivanje simptoma alergije u kući. Dubinsko pranje tepiha je najbolje rješenje za odstranjivanje fleka, prašine, grinja i alergena, budući da otirači na ulaznim vratima ipak ne mogu da zadrže i počiste sve sa vaše obuće, pa se prljavštine tako unose u dom.

Uz dubinsko pranje od strane profesionalaca, preporučuje se i redovno čišćenje vodom, krpom, metlom i usisivačem, kako bi tepisi bili uvijek svježi i čisti.

Redovno brisanje prašine

Jedan od uzroka alergijskih reakcija je i grinje nevidljivo golim okom, a prisutno u tepisima, zavjesama, odjeći i namještaju. Najčešće tegobe koje se kod ljudi javljaju kao posljedica grinja i alergija su otežano disanje, kašalj, ekcem, konjuktivitis, i u najgorem slučaju – astma. Najbolja odbrana od ovih simptoma je redovno provjetravanje stana i brisanje prašine vlažnom krpom.

Sve predmete koji pojačano skupljaju prašinu, poput plišanih igračaka ili zimske odjeće koja vam trenutno nije potrebna, možete skloniti u ormane, fioke i na sva mjesta koja vam nisu baš uvijek na putu. Grinje je važno odstraniti u najvećoj mogućoj mjeri, pa mjesta na koja usisivač ne dopire možete poprskati sprejom protiv grinja.

Prirodni osvježivači

Hemijski mirisi u kući nisu najbolje rješenje, s obzirom na to da često sadrže nezdrave materije i sastojke. Preporučljivo je kupovati potpuno prirodne proizvode, a mnoge od njih možete napraviti i sami. Kombinacije koje su se pokazale kao fenomenalne su limun i ruzmarin, zatim ananas, kokosov ekstrakt i cimet, kao i pomješani nana, limeta i vanilija.

U prokuvanu vodu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, par kapi ulja nane i limuna. Ovakav rastvor sipajte u raspršivač i uživajte u prirodnom i zdravom mirisu vašeg doma. Limun je takođe dobar i za čišćenje običnim maramicama, pa ga možete iskoristiti i u ovu svrhu.

Ne sušite rublje na radijatoru

Zimi je vrlo praktično sušiti veš na radijatorima, ali ljudima koji imaju problem sa astmom i alergijama ovo može predstavljati problem. Naime, toplota pojačava dejstvo mikroorganizama u vlaknima tkanina, i pomaže im da se šire. Zato je mnogo bolja opcija rasporediti veš na rešetke za sušenje i često provjetravati prostoriju.

Mačije dlake i kućni ljubimci

Često se može čuti da mačija dlaka izaziva alergiju, kašalj i otežano disanje. Čak ni odstranjivanje mačke iz doma nije rješenje, jer se alergeni dlaka lijepe na tepihe, namještaj i odjeću, i pri tome su vrlo otporni.

Zato alergija može biti izazvana i bez prisustva životinje ili dodira sa njom, a alergeni mogu da se zadrže u domu i nekoliko mjeseci nakon što ga kućni ljubimac napusti. Alergolog u ovakvoj situaciji može prepisati određenu terapiju, mada su lična higijena i održavanje prostora mnogo važniji.

Redovno čistite i perite ključne tačke na kojima mačka boravi, kako ne bi došlo do lijepljenja alergena dlaka. To su obično sofe, fotelje i tepisi. Takođe, ne dozvoljavajte mački da ulazi u spavaću sobu, a bilo bi dobro da kućnog ljubimca priviknete na kretanje po podu, bez penjanja na stolice, sofe i fotelje. U ovoj borbi mogu da pomognu usisivači i klima uređaji sa moćnim filterima koji uklanjaju grinje i štetne supstance iz doma.

Ukoliko se budete pridržavali navedenih savjeta, dom će biti čistiji, uredniji, i manje sklon nakupljanju alergena, grinja i svega što može da vam škodi. Opremite se prirodnim preparatima za čišćenje i osvježavanje prostora, i izgradite rutinu održavanja doma koja će vam značajno pomoći u borbi protiv alergija.

Najnovije

Popularno

Više savjeta