Kako prepoznati bolesnog psa

Kako prepoznati bolesnog psa? Najčešće se odgovor krije u ponašanju psa koji će govorom tijela otkriti da je bolestan. Zbog toga je bitno prepoznati signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto s njim nije u redu.

Kako prepoznati bolesnog psa

Ovo su neki znakovi koji mogu ukazivati na određene probleme kod vašeg kućnog ljubimca:

1

Nadutost trbuha može biti samo posljedica prejedanja, ali može značiti i neki veći problem. Simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje te desni koji su poprimili plavu, bijelu ili žućkastu boju umjesto ružičaste. Da li je stvar ozbiljna možete provjeriti i tako da lagano pritisnite prstima s obje strane trbuha dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i napravite tako po cijeloj dužini trbuha. Ako vaš pas pokazuje znakove boli odmah odvetite psa veterinaru.

2Ako primijetite da se pas ćeše puno više nego inače, možda ima krpelja, buhe ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis kojeg mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih tvari. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi zobi i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrbež, pokušajte promijeniti psu prehranu te mu dajte više hrane bazirane na mesu i bez žitarica. Ukoliko nije riječ o parazitima niti suhoj koži, vrijeme je da posjetite veterinata.

3Da provjerite ima li pas temperaturu dodirnite nos ili područje iza ušiju i osjetite da li su  topliji nego inače. Nos psa treba biti hladan i vlažan, a ukoliko je topli i suhi, vjerojatno ima temperaturu.

4Agresivnost može biti dobar signal da nešto nije u redu. Ako vaš pas naglo pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti jer ga nešto boli te iskazivanjem agresivnosti želi spriječiti da ga neko dira.

5Ako vaš pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni mjehur, to može biti znak određene infekcije urinarnog trakta, mjehura ili bubrega, tako da bi posjeta veterinaru bila poželjna.

6Prečesto puštanje plinova može predstavjati problem ako još uz to pas osjeća bol u abdomenu, ima proljev te slabi apetit. Ovo su signali da biste trebali posjetiti veterinara. Ipak postoji mogućnost da je pas zdrav, a često ispušta plinove. Uzrok može biti u tome da njegova prehrana sadrži manje vlakana te mu svakako izbjegavajte davati ostatke ljudske hrane.

7Neugodan zadah može upozoravati na problem sa jetrom ili bubrezima. Voćni miris zadaha može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen pretjeranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem. Zadah koji ima miris na urin može biti znak bolesti bubrega.

8Psi se često igraju na način da love vlastiti rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala labirinta u srednjem uhu, dijela uha odgovornog za ravnotežu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta