Kako očistiti keramičke pločice

Kako očistiti keramičke pločice i fuge koje se nakon nekog vremena zaprljaju. Tada dolazi do nakupljanja plijesni i kamenca te im je potrebno temeljito čišćenje.

Kako očistiti keramičke pločice

Kod postavljanja i odabira pločica uzmite u obzir i njihovo čišćenje jer ćete ih stalno morati pravilno održavati. Neke se čiste lakše, neke teže, što najviše ovisi o njihovoj teksturi. Naime, glazirane keramičke pločice puno je lakše održavati jer su dodatno premazane vanjskim ljuskama.

Ako svaki dan usisavate i brišete pločice krpom, to nije dovoljno za održavanje njihove besprijekorne čistoće i lijepog izgleda. Čišćenjem mokrom krpom mogli biste dodatno ukorijeniti prljavštinu u površinu pločica.

Iako u trgovinama možete nabaviti brojna sredstva za čišćenje keramičkih pločica, ona su često skupa, prepuna kemikalija i neučinkovita. Stoga vam u nastavku donosimo sigurno i ekonomično sredstvo za čišćenje pločica i fuga koje možete vrlo lako napraviti i sami kod kuće. Potrebne sastojke za pripremu sredstva za čišćenje možete pronaći u svakom kućanstvu.Kako očistiti keramičke pločice

Sredstvo za čišćenje pločica i fuga – sastojci

  • 1,5 litra vode
  • pola čaše sode bikarbone
  • 1 velika žlice limunske kiseline
  • 50 mililitara alkoholnog octa

Priprema

U vodu dodajte sodu bikarbonu, limunsku kiselinu i alkoholni ocat. Važno je da sve sastojke dodajete polako i s oprezom jer će doći do kemijske reakcije prilikom njihovog miješanja.

Nakon što se kemijska reakcija smiri, vaše prirodno sredstvo za čišćenje pločica je spremno za upotrebu.

Uzmite spužvicu ili četku pa njima nanesite sredstvo na pločice i fuge. Nema potrebe za trljanjem ili čekanjem. Pločice i fuge će istog treba poprimiti sjajni, svježi i čisti izgled.

Čišćenje keramičkih pločica alkoholnim octom jedan je od najboljih prirodnih metoda. Osim što je takav način čišćenja ekonomičan i efikasan, ne predstavlja rizik za zdravlja vas i vaših ukućana. Alkoholni ocat najbolje je sredstvo za skidanje prljavih mrlja i eliminiranje tvrdokornog kamenca, a u isto vrijeme može eliminirati i neugodne mirise. Najbolje će djelovati u kombinaciji s limunskom kiselinom i sodom bikarbonom, a osim za čišćenje pločica, možete ga upotrijebiti i pri čišćenju mramora i kamena.

Nema razloga da se mučite s čišćenjem prljavih pločica i fuga. Nakon što očistite pločice i fuge ovim prirodnim sredstvom, izgledat će kao nove. Postupak možete obavljati onoliko često koliko želite, jer uz prirodna sredstva nema straha za štetom na pločicama.

Također pročitajte i:

Kako očistiti fuge

Kako čistiti eko kožu

Kako očistiti madrac prirodnim sredstvima
Kako očistiti ogledalo

 

Izvor: Savjetnica.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta