Kako naučiti psa osnovne naredbe

Da bi naučili vašeg psa da sluša neke osnovne naredbe, potrebne su vam: pseća ogrlica, uzica i najvažnije od svega mnogo strpljenja. U priručnicima za dresiranje pasa se savjetuje sljedeće:

Kako naučiti psa osnovne naredbe

1 Dajte jednostavne, kratke naredbe

2 Pokažite psu ono što želite da učini

3 Odmah ga pohvalite kad učini ono što ste mu naredili.

Imajte na umu da je ton glasa bitniji od riječi koje koristite. Naredbu trebate izreći odlučno, a pohvalu toplo i srdačno.

Kod dresiranja psa nemojte fizički kažnjavati, da ga udarate rukom ili nogom. Treba strogim, odlučnim glasom reći Ne! i pas zna da njegovo ponašanje nije dobro”. Pas je dovoljno inteligentan da zna kad mu dajete pohvalu, a kad ga ukoravate.

Ako ga trebate strože kazniti, možete ga uhvatiti za kožu na vratu, lagano ga protresti i reći “Ne!” Trebate ga ukoriti čim vidite da radi nešto što ne bi smio. Budite uvjereni da pas neće razumjeti zašto ga ukoravate ako ukor uslijedi nekoliko minuta ili sati nakon što učini nešto što ne bi smio. Osim toga, pas ne razumije zašto u nekim situacijama nešto smije učiniti, dok u drugima to isto ne smije. Stoga budite dosljedni.

Kako naučiti psa osnovne naredbe

Dresiranje psa započinje s najosnovnijom naredbom Sjedi! Ako pas nauči tu naredbu, možete ga obuzdati kad postane suviše nemiran. Naprimjer, možete narediti psu da sjedne kad počne skakati na goste. Da biste naučili psa da sjedne, stavite mu uzicu, a potom mu rukom pritisnite stražnji dio tijela prema dolje, a glavu mu pomoću uzice lagano podignite prema gore i istovremeno izgovorite naredbu. Odmah ga pohvalite. Ponavljajte to sve dok pas sam ne posluša naredbu.

Naučite psa da sjedne
Da biste naučili psa da ostane sjediti, stanite ispred njega, postavite ruku tako da je vaš ispruženi dlan okrenut prema njemu te izgovorite naredbu Čekaj! Ako se pas pomakne, recite Ne! i ponovno ga sjedite. Ponovite naredbu i pohvalite psa kad makar i nakratko ostane sjediti. Kad pas počne slušati naredbu, ostavljajte ga da sve duže sjedi te izgovarajte naredbu sa sve veće udaljenosti.

Ako želite naučiti psa da dođe kad ga pozovete, najbolje je da koristite dugačku uzicu kojom ćete ga lagano povući kad ga pozovete po imenu i izgovorite naredbu Dođi! Kad pas krene prema vama, počnite hodati unatrag i stalno mu dajite pohvale. Uskoro će se odazivati i bez potezanja uzice. Ako se pas oslobodi s uzice i ne posluša naredbu, pozovite ga i počnite se udaljavati od njega. Pas će instinktivno početi trčati za vama.

No pazite da riječ “dođi” nikad ne koristite u negativnom kontekstu, primjerice kad želite ukoriti psa. Pas mora znati da slušanje naredbe “Dođi!” ima ugodne posljedice, bilo pohvalu bilo neki slastan zalogaj. Ako izgubite strpljenje dok učite psa da sluša naredbu “Dođi!”, pas će naučiti da slušanje te naredbe ima neugodne posljedice, pa se neće htjeti odazvati.ž

Psa također možete naučiti da ne žuri i ne zaostaje za vama, već da hoda uz vas. Za to će vam trebati lanac i kratka uzica. Postavite psa sa svoje lijeve strane, izgovorite naredbu Uz nogu! i zakoračite lijevom nogom. Ako pas potrči naprijed ili ostane iza vas, naglo potegnite uzicu i ponovite naredbu. Pohvalite ga kad vas posluša.

Kako naučiti psa da ne skače na vas? To možete učiniti tako da zakoračite unatrag i kažete mu Ne!, a potom Sjedi! Isto tako možete rukama uhvatiti njegove prednje šape, zakoračiti prema njemu i više puta ponoviti naredbu Ne! Opet ga pohvalite kad vas posluša.

Najnovije

Popularno

Više savjeta