Kako iznajmiti stan u centru Beograda po najpovoljnijoj cijeni?

Ova godina je donijela puno turbulencija na tržištu nekretnina. Imali smo konstantan rast zakupnina tokom čitave godine a razlozi za to su bili brojni. Od velikog broja stranaca, najčešće iz Rusije i Ukrajine, koji su došli u našu zemlju do relativno male ponude stanova na tržištu, naročito u centralnim gradskim opštinama.

Kako iznajmiti stan u centru Beograda po najpovoljnijoj cijeni?

Stanove ipak najčešće iznajmljuju mladi bračni parovi ili studenti, pa su zato na tržištu najtraženiji stanovi manje kvadrature. Vrlo često se takvi stanovi kupuju još i dok zgrade nisu „izašle iz zemlje“, a upravo da bi se kroz iznajmljivanje oni i otplatili. Činjenica je da na popularnim lokacijama kao što su Voždovac, Novi Beograd ili Mirijevo nema dovoljno nekretnina za sve one koji bi željeli da žive u njima, pa je rast cijena prosto neizbježan.

Kako pokazuju podaci iz agencija za promet nekretnina u proteklih mjesec dana kirije su nastavile sa rastom i to u svim gradskim opštinama. Rast cijena nekretnina je bio najizraženiji u Mirijevu, gde je najam porastao za čak četvrtinu. Sada bi situacija trebalo da se smiri, jer je nalet studenata karakterističan za oktobar i novembar prošao, pa se očekuje stabilizacija cijena. Mi u ovom tekstu donosimo pregled aktuelnih trendova u centralnim beogradskim opštinama.

Centar

U centralnim dijelovima Beograda, u koje ulaze gradske opštine Stari grad, Savski vijenac i Vračar tradicionalno se bilježe najviše cijene zakupa. Ukoliko želite da živite u ovom dijelu grada, trenutno je potrebno izdvojiti u prosjeku oko 17 evra po kvadratnom metru. U odnosu na prethodni mjesec, zabilležen je rast cijena zakupa od oko 13 odsto. To ni ne treba da čudi, jer ukoliko izuzmemo Beograd na vodi, u centralnim gradskim opštinama se slabo gradi.

Ponuda stanova je prilično ograničena, naročito onih u novoj gradnji. Iako su cijene prilično visoke, najčešće se radi o stanovima u starim zgradama, što definitivno odbija one koji žele da uživaju u prednostima moderne gradnje. Sa druge strane, cijene stanova u Beogradu na vodi su prilično visoke i samim tim nisu pristupačne velikom broju potencijalnih zakupaca. Takođe, veliki broj stanova se iznajmljuje na dnevnom nivou, što vlasnicima nekretnina može da donese i veću zaradu. Turisti jednostavno žele da budu u centru grada, i to dodatno povećava i onako visoke cijene.

Novi Beograd

Vjerovatno prva asocijacija na Novi Breograd su blokovi zgrada izgrađenih u vrijeme bivše Jugoslavije, sredinom prošlog vijeka, i široki bulevari, što sušta suprotnost od dijela Beograda sa druge strane Save. Iako mnogi za Novi Beograd misle da je džinovska spavaonica on je u posljednje vrijeme postao mnogo više od toga- tu su kafići, tržni centri ali i brojne kompanije, naročito one koje se bave IT industrijom. Zato je potražnja za stanоvima u ovom dijelu grada prilično velika i konstantna.

Po cijenama, Novi Beograd ni malo ne zaostaje za opštinama sa druge strane Save. Razlika u cijeni je svega jedan euro u korist centralnih opština- tamo je kvadrat 17 eura dok je na Novom Beogradu oko 16. Ono što je zanimljivo, jeste činjenica da je primjećen pad u cijenama zakupnina od čak 9 odsto, što može biti dobra vijest za one koji žele da žive u ovom dijelu grada. U posljednje vrijeme se i Novom Beogradu gradi, naročito u dijelovima koji su do skoro bili poznati po teškoj industriji. Sada su tu moderne zgrade i poslovni prostori, gdje cijene nekrenina nisu ni malo niske, što utiče na prosjek.

Mirijevo

Mirijevo je, zbog lokacije, dugo važilo za dio grada u kome bez problema možete pronaći povoljne stanove. Iako, kada pogledate mapu, djeluje da je daleko od centralnih dijelova grada Mirijevo je gradskim prevozom i bulevarima odlično povezano sa ostatkom grada tako da vrlo brzo možete stići do posla ili fakulteta, što je mnogima najbitnije.

Sada je situacija, ipak, malo drugačija. Cijene jesu još uvijek manje u odnosu na ostatak grada, i prosjek po kvadratu iznosi oko 10 eura. Ovo je dio grada koji se još uvek razvija i u svakom trenutku se na tržištu pojavljuje određeni broj novih nekretnina, što se dosta reflektuje na cijene u pozitivnom smislu. Sa druge strane, primjetan je konstantan rast cijena. Samo u poslednjih mjesec dana cijene zakupa su porasle za četvrtinu i u stopu prate rast cijena u novogradnji. Čini se da su mnogi tek sada otkrili sve prednosti života u ovom dijelu grada.

Najnovije

Popularno

Više savjeta