Naslovnica Preporučujemo Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

Programi za grafički dizajn jedni su od najčešće korištenih alata. Sa njima na raspolaganju, grafički dizajner može kreirati inovativne, popularne, aktuelne i sve druge dizajne. Najpoznatiji softver za grafičko dizajniranje je, svakako, Adobe Photoshop. Mi Vam donosimo listu manje poznatih, ali vrlo efikasnih softvera za grafički dizajn. Svi softveri su besplatni i dostupni na internetu.

Najbolji besplatni programi za grafički dizajn

SVG-Edit

Predstavlja jedan od najboljih besplatnih SVG softvera za grafički dizajn. SVG ( skalabilna vektorska grafika ) je grafički format XML oblika. Većina ažuriranih web preglednika prikazuju SVG kao JPG, PNG ili GIF. Ovaj softver je izgrađen na CSS3, Java Script i HTML5 bez ikakvih zahtjeva od strane servera. SVG-Edit nam omogućava ne samo kreiranje i uređivanje dokumenata, nego i modifikaciju koda nakon preuzimanja, ali i dizajniranje u dvije dimenzije.

Paint.Net

Besplatan softver za uređivanje slika na Windows operativnom sistemu. Paint.Net je intuitivan i inovativan korisnički interfejs sa višestrukom podrškom za slojeve, specijalne efekte i ostale korisne i moćne alate. Predstavlja jedan od najboljih softvera za grafički dizajn sa čijom upotrebom se možete upoznati na raznim forumima, tutorijalima i sl.

GIMP

GNU image Manipulation Program-GIMP koristi se za retuširanje fotografija, kompoziciju slike i sl. Radi na više operativnih sistema i više jezika. GIMP pruža sve sofisticirane alate za sve dizajnere, ilustratore, fotografe, naučnike itd. Dakle, postoje razni plugini, karakteristični za ovaj softver, koji će pojačati Vašu produktivnost. Zbog svega navedenog, s razlogom se može reći da je GIMP jedan od najboljih softvera za grafički dizajn.

Active Pixels

Jedan od najboljih softvera za grafički dizajn u 2016. godini. S aspekta mogućnosti i uređivanja, jako je sličan Adobe Photoshopu. Active Pixels posjeduje širok spektar specijalnih efekata, ali i mnoštvo dodatnih alata. Omogućava optimizaciju i uređivanje slika svih mogućih veličina, a jedina mana ovog softvera je što posjeduje ”neudobne” slidere i dostupni su mu samo osnovni filteri.

 

Picasa

Najjednostavniji za korištenje, a svakako i jedan od najpopularnijih softvera za grafički dizajn jeste Picasa. Obuhvata sve formate slike uključujući JPEG, TIFF, BMP, PSD, ali i standardne fajlove filmske kamere. Ovaj softver Vam omogućava uređivanje, dodavanje i slanje slike putem e-maila. Uz prekrasne funkcije za prikaz slajdova, Picasa Vam pruža mogućnost da poboljšate slike, popravite efekte ”crvenih očiju”, izrežete sliku po Vašoj želji, zadržavanje originalnih slika i jos mnogo toga.

Photo Pos Lite

Softver sa titulom najbolji foto uređivač. Sadrži veliki broj alata i karakteristika Photo Pos Pro. Ovaj softver pruža mnoge alate i funkcije koje podržavaju mnoge datoteke, gifove, slike sa transparentnim pozadinama, pa čak i datoteke zaštićene lozinkom. Photo Pos Lite omogućava i priključak skenera i digitalnih fotoaparata, s ciljem olakšavanja rada s ovim softverom.

MAGIX Xtreme Photo Designer

Jako moćan i jednostavan softver za grafički dizajn. Omogućava uređivanje fotografija do najsitnijih detalja i to velikom brzinom. Posjeduje sveobuhvatan skup alata za uređivanje fotografija s kojim se može postići efekat kakav ne možete ni slutiti. O kakvom se softveru radi, dovoljno govori i podatak da je MAGIX jedan od najčešće korištenih alata.