Naslovnica Dom Kako očistiti drvene površine

Kako očistiti drvene površine

Drvene površine posvuda su oko nas pa je čišćenje drvenih površina gotovo pa svakodnevni zadatak. Namještaj, parket, laminatni podovi, radne kuhinjske površine i da ne nabrajam dalje. Kao što ste već i sami zaključili, drvene površine nisu jednake kao i ostale površine koje nalazimo u domaćinstvu pa čišćenje drvenih površina zahtijeva sasvim drugačiji tretman i metodu od, primjerice, plastike ili keramike.

Drvo je zahtjevnije i osjetljivije. Na njega ne smijemo nanositi sredstva koja bi ga mogla oštetiti. Čak i ako nanesemo previše obične vode, možemo dobiti kontraefekt jer i sami znamo što se događa ako se drvo natopi vodom. Ipak, ne treba paničariti jer čišćenje drvenih površina nije bauk i sve se može napraviti sasvim solidno ako slijedimo već prokušane savjete iskusnih majstora čišćenja.

Kako očistiti drvene površine

Drvene površine možemo podijeliti s obzirom na to kakav im je površinski sloj, čime je premazan (ili nije). S obzirom na to evo kako ih čistiti:

1 Obojano drvo – kada drvo ima debeli premaz boje, relativno lako ga je čistiti. Koristite bilo koje sredstvo za čišćenje drveta ili običnu vodu.

2 Lakirano drvo – najbolje ga je samo usisati ili ukloniti prašinu kakvom suhom krpom . Treba ga tretirati kao čisto drvo.

3 Čisto drvo – ovo je najveći izazov za čišćenje. Nikako nije dobro koristiti vodu ili bilo kakva sredstva jer bi se drvo namočilo i sve upilo. Najbolje je usisati i očistiti krpom na koju smo nanijeli sredstvo za čišćenje drvenih površina, ali u maloj količini.

4 Iverica – ovaj materijal je osjetljiv pa ga nemojte pretjerano močiti. Ako ima kakav premaz, možete ga obrisati mokrom krpom, a ako je bez premaza najbolje je usisati i posušiti prašinu suhom krpom. Iverica obično ima gornji sloj prekriven plastikom ili sličnim miješanim materijalom, a oni se bez bojazni mogu prati vodom i spužvom.

5 Drvene površine premazane voskom – one odlično podnose vlagu pa ih možete bez problema prebrisati mokrom krpom, ali i odmah posušiti.

Sada kada znamo kako općenito treba čistiti drvene površine, idemo se upoznati s čišćenjem određenih drvenih dijelova u kućanstvu.

Drvene površine – namještaj

Svi imamo drveni namještaj, kao što su stolice, stolovi, kuhinjski elementi i slično. Manje-više su izrađeni od sličnih materijala pa evo kako ih treba čistiti:

1 Prvo sve usisajte da ne bude prašine. Koristite četke za usisavanje kako ne biste izgrebali namještaj.

2 Probajte se deterdžentom. U malo mlake vode stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa

3 Komadićem krpe nanesite mješavinu za čišćenje s unutrašnje strane namještaja, gdje neće biti vidljivo. Ako nema reakcije, možete nastaviti čistiti.

4 Očistite sve drvene dijelove i odmah ih posušite suhom krpom. Za dodatan sjaj koristite neka od sredstava iz trgovine i nanesite ih na drveni namještaj po uputama proizvođača.

Drvene površine – laminat i parket

1 Redovito usisavajte laminatni ili parketni pod kako bi ga održavali čistim.

2 Nakon usisavanja prijeđite vlažnom krpom. VAŽNO: krpa mora biti vlažna, a ne mokra!

3 Ostavite da se posuši.

4 Ne zaboravite – na laminat i parket nikada ne stavljajte sjajila i razne voskove za drvene površine! Jako će se sklizati i vaš će dom postati mjesto opasno po život!

Drvene površine – bambus

Kod nas je sve više predmeta od bambusa iako ova biljka nije porijeklom iz naše regije, ali globalizacija čini svoje.

1 Za čišćenje površina od bambusa, u mlaku vode dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i spužvom ovu mješavinu nanesite na predmet kojeg čistite.

2 Ako je predmet pleten, koristite staru četkicu za zube za bolje rezultate.

3 Nakon pranja odmah posušite krpom.

Drvene površine – umjetnički predmeti

1 Lagano uklanjanje prašine pomoću praška (posebne ‘četke’ za prašinu) najbolja je opcija.

2 Možete koristiti vosak za premaz nakon čišćenja. Nikako nemojte koristiti kupovne sprejeve za drvo jer uz vosak obično imaju i neka druga sredstva koja mogu oštetiti umjetničko djelo.

3 Na jednak način treba čistiti i okvire umjetničkih slika koji su izrađene od drveta.

Daklei, s drvetom treba oprezno! Međutim čišćenje drvenih površina nije nešto od čega biste trebali zazirati. Naprotiv, u najvećem broju slučajeva čišćenje drvenih površina svodi se na sljedeće: usisaj – obriši vlažnom (ne mokrom!) krpom – posuši. I to je to!

Izvor: Trikomat.net

PODIJELI