Naslovnica Dom Kako novu obuću učiniti udobnom?

Kako novu obuću učiniti udobnom?

Kad kupujete obuću, teško je procijeniti hoće li biti udobna ili ne. Tek kad počnete hodati, znaćete jesu li cipele ili čizme podatne i meke. Evo nekoliko jednostavnih načina kako Kako novu obuću učiniti udobnom.

Kako novu obuću učiniti udobnom?

Nosite flastere za žuljeve i prije nego nastanu

Čini se mudro imati flastere protiv žuljeva koje možete kupiti u apoteci. Ako imate osjetljiva stopala i inače imate žuljeve, ovo će ih sigurno ublažiti. Nosite flastere u torbi da vam budu pri ruci čim osjetite da vam je cipela imalo neudobna. Stavite ih na petu i mali prst prije nego bude kasno.

Lomite petu rukama

Stisnite i lomite rukama petu cipele. To će pomoći da je što prije omekšate jer je obuća na tome mjestu najtvrđa i tu je najčešći uzrok problema.

Rastegnite ih čarapama

Jedan od najlakših i najbržih načina kako da omekšate i raširite novu obuću je da obučete deblje čarape i tako hodate po kući. Čarape će rastegnuti kožu da ne bude tako uska i bolna kada ih krenete nositi bez debelih kratkih čarapa.

Fen za kosu

Sušenje obuće fenom je način da koža brzo omekša. Imajte ih na nozi i grijte kožu vrućim zrakom, najbolje da iimate i debele kratke čarape za bolju efikasnost.

Smrznite ih

Stavljanje čizama u zamrzivač može učiniti čuda vrlo brzo. Napunite dvije kesice vodom i stavite ih u cipele. Ostavite u zamrzivaču tokom noći, a ujutro će cipele biti dovoljno udobne za nošenje.

Nosite ih obućaru

Ako nemate vremena provoditi ove trikove, ili ako u njih ne vjerujete, odnesite obuću profesionalcu. Obućar će je nasprejati specijanim sredstvom i za jedan sat, spremna je za nošenje.